Birinci derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen projelere karşı başlatılan nöbet eylemi 100’üncü gününü doldurdu. Bugüne kadar 210 bin imza toplayan Validebağ Gönüllüleri, koruya sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'e "Bilime uy, hukuka uy. Halkın sesini duy" diye seslendi. 

İstanbul'un Anadolu yakasındaki en büyük ikinci yeşil alan ve birinci derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu'na AKP'li Üsküdar Belediyesi'nin yapmak istediği Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi'ne karşı gönüllülerin başlattığı nöbet eylemi devam ediyor. Nöbet eyleminin 100'üncü günü dolayısıyla korudaki toprak sahada bir araya gelen gönüllüler, 100 gün boyunca topladıkları imzaları, verdikleri dilekçeleri ve hazırladıkları döviz ve pankartları yere serdi. 

Yere serilen dövizlerde "Koruyu betondan koru, beton değil ağaç istiyoruz", "Asırlık ağaçlar kuruyor", "Validebağ’da ranta talana hayır" ifadeleri yer aldı. Validebağlılar daha sonra yere serdikleri döviz ve pankartlar etrafında insan zinciri oluşturdu. 

"210 BİN İMZA BURADA"

Burada yapılan açıklamada, Validebağ'ın için verilen mücadelenin 23 yıl öncesine dayandığı vurgulandı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gördüğünüz gibi açılan davalar, toplanan imzalar, 23 yıla dayanan bir mücadele tarihi... Bugün burada bu alan üzerinde bir araya getirdik. Bugün burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü İstanbul 6 Numaralı Koruma Kurulu’na Millet Bahçesi yapılmaması için verilen dilekçeler; imar planının, ihalenin iptali için toplanan dilekçeler, toplam sayı 180 bin artı 30 bin olmak üzere imza sahipleri burada bizimle beraber. Biz yalnız olmadığımızı onlara bakarak biliyoruz, onlar bize güç verdiler. Mücadeleye destek verdiler. Onları anmak, onlarla birlikte direnişimizi güçlendirmek için onları buraya getirdik. İmzası olan arkadaşlara selamlarımızı iletiyoruz."

"KORU HEPİMİZİN ORTAK MİRASI"

Bir başka Validebağ gönüllüsü ise yaptığı açıklamada, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'e "Bilime uy, ekosistem tabanlı yönetim planı yap" diyerek seslendi. Gönüllü, şöyle konuştu:

"Koruya sahip çıkıyoruz, buradayız. Şimdi tekrar kendisine sesleniyoruz; kendisi her açıklamasında diyor ki ‘Ben koruyu koruyacağım. O zaman niye karşı karşıyayız. Bilimin bize gösterdiği yol belli. Diyor ki ‘Ekosistem tabanlı yönetim planı yapın’. Biz Validebağ halkı olarak bu çalışmalara başladık. Şimdi Üsküdar Belediyesi’ne tekrar sesleniyorum: Bilime uy, hukuka uy. Halkın sesini duy. Buradan açık çağrımızdır; bilimsel temelli yapsın çalışmalarını, bizi davet etsin, geliyor muyuz, gelmiyor muyuz? Koru hepimizin ortak mirası, bu mirasta onların çocuklarının hakları var. Bunu hep birlikte çözeceğiz. Buradan da açık çağrımız olsun."

Kaynak: anka