İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, öğrenim kredilerine ilişkin, “Cumhurbaşkanı ‘Faizleri düşürdük, faizleri düşürdük’ diyor. Şu anda öğrenciler kredilerini ödeyemediği zaman uyguladığınız temerrüt faizi yüzde kaç? 19,2. Faize karşı nas var, öğrenciden faiz alırken nas yok mu? İşinize geldiği zaman nas var, işinize geldiği zaman nas yok, böyle bir şey olabilir mi ya? Yüzde 15’le bankalara Merkez Bankası para veriyor, kredisini ödeyemeyen öğrenciden yüzde 19,2’yle para tahsil ediyor. Yazıktır, ayıptır, günahtır” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2020 yılı kesin hesap ve 2022 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

"NEDİR BU KÂR AMACI GÜTMEYEN KURULUŞLARA YAPILAN TRANSFERLER"

Bütçe görüşmelerinde söz alan Erhan Usta, TÜGVA ve TÜRGEV’e aktarılan paraları gündeme getirerek, “Bu, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler. Bu rakam 2020 yılın da 257 milyon liraymış, 2021’de 200 milyon lira, 2022’de de 225 milyon lira buraya ödenek ayrılmış. Nedir bu kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler? Burada hangi kurumlar var? Hangi kuruluşlar var? Muhtemelen sivil toplum kuruluşları. Tabii hemen akla TÜGVA ve TÜRGEV türü kuruluşlar geliyor. Bunlara da destek verilebilir, o sizin takdiriniz nihayetinde ama nedir, ne değildir, buradaki rakamı bilmemiz lazım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinden sonra, tabii buradan, İstanbul Büyükşehir özelinde çok ciddi rakamların verildiği ortaya çıktı. Bunun karşılığında yaptıkları hizmet nedir? Onun da aslında sorgulanması gerekir. Yani niye devlet bu parayı kendisi harcamıyor da bu tür kuruluşlar eliyle harcıyor ve bu tür kuruluşlar kimlerdir” diye sordu.

"ORTA ÖLÇEKLİ BİR DAİRE ALMIYOR BU 4 MİLYON LİRA DEDİĞİNİZ ŞEY"

Bağımlılıkla mücadele programı kapsamında ayrılan bakanlık bütçesinin 4 milyon lira olmasını eleştiren Usta, “Ben Samsun'u söyleyeyim size, 12-13 yaşa düşmüş durumda, uyuşturucu veya madde kullanımı. Herkes şu anda, bütün çocuklar hep madde kullanıyor, hiç kimse çocuklarını koruyamıyor bundan. Ama siz bu işe Bakanlık olarak, koskoca Bakanlık, 4 milyon lira bütçe ayırıyorsunuz. Yani artık orta ölçekli bir daire almıyor bu 4 milyon lira dediğiniz şey” dedi.

"GENCİNİ KULLANAMAYAN BİR MİLLETİN GELİŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Genç işsizliğe dikkat çeken Usta, “Şu anda her üç gençten biri, -15-24 yaş arasında yaklaşık 12,6 milyon gencimiz var- ancak istihdam piyasasında. Üç gençten biri istihdam piyasasında çalışıyor. İkisi ya işsiz ya öğrenci ya da başka şekillerde, iş bulma ümidi olmadığı için piyasanın dışında. Ya ‘demokratik fırsat penceresi’ diyoruz ya bunu kullanamayan, gencini kullanamayan bir ekonominin, bir milletin yani gelişmesi, kalkınması mümkün değil ama bu konuda hiçbir gayretin olmadığını maalesef görüyoruz” diye konuştu.

"ÖĞRENCİDEN FAİZ ALIRKEN NAS YOK MU"

Burs ve kredilere ilişkin de eleştirilerde bulunan Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülke geneldeki fakirleşme düşünülerek iş bulabilmiş gençlerin geri ödeme süresinin de uzatılması lazım. Dört yılda geri ödeme yapılması yerine sekiz-on yıla bunun yaygınlaştırılması lazım. Krediden vazgeçilerek burs verilen öğrenci sayısının artırılması, bunu ifade ettim. Yani bunun da 1 milyon öğrenciye kredi, 500 bine burs verilmesi yerine, mesela 1 milyona bursu çekmemiz lazım. Bir de şimdi Sayın Cumhurbaşkanı ‘Faizleri düşürdük, faizleri düşürdük’ diyor. Şu anda öğrenciler kredilerini ödeyemediği zaman uyguladığınız temerrüt faizi yüzde kaç? 19,2. Faize karşı nas var, öğrenciden faiz alırken nas yok mu? İşinize geldiği zaman nas var, işinize geldiği zaman nas yok, böyle bir şey olabilir mi ya? Yüzde 15’le bankalara Merkez Bankası para veriyor, kredisini ödeyemeyen öğrenciden yüzde 19,2’yle para tahsil ediyor. Yazıktır, ayıptır, günahtır ya. Burslarda da aynı mesele devam ediyor.”

Kaynak: anka