İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TÜİK'e alınmamasına ilişkin, “Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bir kamu kuruluşunu ziyaret etme hakkı vardır. Bu bir genel başkan, bir milletvekili ise onun zaten randevusuz bir şekilde TÜİK’teki istediği yetkiliyle görüşebilme hakkının olması lazım. TÜİK’in yaptığı davranışı son derece antidemokratik bir davranış olarak görüyorum. Hiçbir şekilde hukuk devletinde de böyle bir şey olmaz" dedi.

Erhan Usta, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında iktidarın faiz kararını ve enflasyonla mücadele yönetimini eleştirdi. Usta, özetle şunları söyledi:

ENFLASYONLA MÜCADELE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ: “Hem Merkez Bankası Başkanı’nın hem hükümetin, Sayın Erdoğan başta olmak üzere açıklamaları, Türkiye’de enflasyon beklentilerini bozdu ve enflasyon hızlı bir şekilde yükseliyor. Önümüzdeki dönemde enflasyonun çok daha hızlanacağını maalesef hep birlikte yaşayacağız. Türkiye’de enflasyonun yükselmesinden hiç kimse mutlu olacak değil. Enflasyon, çünkü yoksul halk kitlelerini daha fazla ezen; sabit gelirlileri, dar gelirlileri daha fazla ezen, onları daha fazla yoksullaştıran bir makroekonomik göstergedir. O yüzde biz enflasyonla mücadele edilmesini istiyoruz.

BÖYLE BİR ORTAMDA ENFLASYON ÇIĞIRINDAN ÇIKACAKTIR: Cari açığın temel sorun olduğunu söyleyen bir Merkez Bankası Başkanı var. Ona da destek veren, aynı politikayı benimseyen bir Cumhurbaşkanı var. Şimdi son halka olarak da kendi kafalarından bir Hazine ve Maliye Bakanı buldular. Hazine ve Maliye Bakanı’nın, çok enteresandır, dünkü ilk açıklaması faize ilişkindi. Öyle bir ortam yaşıyoruz ki Merkez Bankası Başkanı üretim, yatırım, istihdam, teşvik sistemi gibi konulardan bahsediyor; Hazine ve Maliye Bakanı faizden bahsediyor. Bunun tersi olması lazım. Tamamen roller birbirine girmiş şekilde duruyor. Böyle bir ortamda enflasyon çığırından çıkacaktır.

ÖĞRENCİDEN FAİZ ALIRKEN NAS YOK MU: Bir öğrenci kredisi; kredinin bitiş tarihi 30 Haziran 2021. 31 Temmuz 2021’de, yani bir ay sonra aldığı kredilerin ne kadar ödeyeceği konusunda kendisine bir dekont geliyor. 28 bin 440 lira alıyor, bir ay sonra diyorlar ki ‘senin ödeyeceğin para 48 bin 196 lira’. Yani yüzde 70’ten fazla, öğrencinin aldığı paraya siz faiz işleteceksiniz. Ondan sonra çıkıp bana ‘ortada nas var’ diyeceksiniz. Yüzde 70, bir öğrenciden faiz alırken nas yok mu? Bu bir akıl tutulması?

BUNUN HESABINI VERSİNLER: Bu ülkede asgari ücretli, şu an da yüzde 20’lik dilimden vergi ödüyor. Açlık sınırının altındaki bir çalışandan yüzde 20 vergi alacaksınız, milyarlarca lira TL mevduattan faiz geliri elde edenlerden sıfır vergi alacaksınız. Kim faizci dostu, kim faiz lobisine çalışıyor; bu hükümet. Bütçenin en büyük gider kalemi faiz gideri, 240 milyar lira. 20 yıldır bu ülkeyi siz yönetiyorsunuz, niye bütçenin en büyük kalemi faiz gideri haline geldi, bunun hesabını versinler.”

"ANTİDEMOKRATİK BİR DAVRANIŞ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜİK’e alınmamasına ilişkin bir soruya Usta, şu yanıtı verdi:

"Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bir kamu kuruluşunu ziyaret etme hakkı vardır. Normal bir vatandaş dahi bugün Türkiye İstatistik Kurumu’na gitse ‘siz buraya niye geldiniz’ demez, en azından içeriye alınır. En azından dış demir parmaklıklarda karşılanmaz. Böyle bir şey olmaz. Bu bir genel başkan, bir milletvekili ise onun zaten randevusuz bir şekilde TÜİK’teki istediği yetkiliyle görüşebilme hakkının olması lazım. TÜİK’in yaptığı davranışı son derece antidemokratik bir davranış olarak görüyorum. Hiçbir şekilde hukuk devletinde de böyle bir şey olmaz. Sayın Soylu’nun bunu ‘mekan basma’ olarak ifade etmesi de çok talihsiz bir açıklamadır. Mafya jargonu ile konuşan bir İçişleri Bakanı’mız var. Bu bir mekan basma değildir, bir kamu kurumunu ziyarettir. İçeriye de Sayın Kılıçdaroğlu’nun alınması gerekirdi."

"AK PARTİ’NİN KANUN YAPMA EHLİYETİNİ YİTİRDİĞİNİ GÖRDÜK"

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan torba teklife sağlık çalışanlarına da zam yapılmasını öngören maddenin eklenmesinin görüşülmesi sırasında Genel Kurul’un kapanmasına ilişkin sorulan bir soruyu da Usta, şöyle yanıtladı:

"Sıkıntılı bir şey yaşandı. Doktorlarla ilgili bir maaş düzeltmesi yapılacağına ilişkin AK Parti grubundan bize bir bilgi geldi. Sayın Genel Başkanı’mız bize talimat verdi. Çünkü İç Tüzük gereği bir kanun görüşülürken yani komisyondan gelmeyen bir şey madde ilavesi, o mümkün değil. Ancak biz, ‘Madem çalışanlarımız ile ilgili bir düzenleme yapılacak, onların ücretlerinde bir iyileştirme yapılacak’ deyip bir Danışma Kurulu’nda ortak karar çıkartarak desteğimizi verdik. Fakat önerge elimize geldikten sonra bunun son derece eksik olduğunu, yanlış olduğunu ifade ettik. Ve önergeye o anlamda imza atılmadı. İlkesel anlamda bir destek veriyoruz ama orada iki tane kaydımız var. Emekli maaşı, çalışırken ki maaşının üzerinde olursa kim çalışır. Oradaki o hatayı söyledik. Ayrıca sağlık çalışanları doktorlardan da ibaret değil, diğer sağlık çalışanlarımız var, onun da genişletilmesini talep ettik. Fakat şu anda geldiğimiz nokta da AK Parti’nin hem Meclis grubu olarak hem de aslında Bakanlık olarak kapasitesinin ne kadar zayıfladığını, bir kanun yapma ehliyetini yitirdiğini de gördük. Bir düzenlemeyi önümüze getirip yapma kabiliyeti olmayan bir Meclis grubu ve Bakanlık tarafından bu ülke yönetiliyor."

Kaynak: anka