CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak’ta zahire pazarında, esnaf ve çiftçiyle bir araya geldi. Bir çiftçi, “Seneye ekim vaktinde bu işi yapmamayı düşünüyoruz şimdiden. Mazot olmuş 7 lira, gübrenin fiyatı 220 lira. Zaten görünen köy de kılavuz istemiyor. Ortalık, meydan bomboş. Biz bu çiftçiliği bırakmak istiyoruz” dedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak’ta zahire pazarında, esnaf ve çiftçi ile bir araya geldi. Pazarda esnafla sohbet eden Yalım, çiftçinin de esnafın da kan ağladığını belirtti. Yalım, şunları söyledi:

“Burası her sene bu zamanlarda arpa, buğday ile dolup taşardı. Ama gördüğünüz gibi çok az ürün var. Hem çiftçilerimiz hem de tüccarlarımızla zahire pazarındaki esnafımızla görüştüğümüzde, rekoltenin yani kaldırılan buğdayın arpanın sadece üçte bir oranında geldiğini yani üretimin yüzde 30 olduğunu tespit ettik. Hem çiftçiden hem tüccardan buradan kesinlikle gübrenin 200 TL’yi geçtiği 210 TL, 220 TL olduğunun bugün itibarı ile bunun bilgisini aldık. Önümüzdeki yıl bu çiftçi nasıl ekecek, nasıl tohum parasını bulacak, nasıl tohum ekecek, nasıl tekrar gübre atacak gerçekten zor.”

“SENEYE EKİM YAPMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ”

Fiyatların yüksek olmasından yakınan bir çiftçi, böyle dert yandı:

“Biz çiftçiler olarak bu seneki üretimden, rekoltenin düşük olduğundan, fiyatların yüksekliğinden çok şikayetçiyiz. Seneye ekim vaktinde bu işi yapmamayı düşünüyoruz şimdiden. Mazot olmuş 7 lira, gübrenin fiyatı 220 lira. Yani hesaplıyoruz bizim girdilerimiz sattığımız ürünü karşılamıyor. Biz şu an zarardayız. Zaten görünen köy de kılavuz istemiyor. Ortalık, meydan bomboş. Biz bu çiftçiliği bırakmak istiyoruz. Ama hiçbir devlet büyüğümüz, yetkili çiftçinin sesini duyan yok. Biz sadece söylediklerimizle kalıyoruz. Bu kuraklıkla ilgili olsun, üretimle ilgili olsun bir destek verilmesi lazım. Çiftçinin yanında olunması lazım. Ama hiçbir devlet yetkilisinden biz bu şekilde bir yaklaşım göremiyoruz.”

“ESNAF BİLHASSA GÜBRE VE MAZOT KONUSUNDA DESTEKLENMELİ”

Ayhan Kuşçu isimli esnaf ise, gübre ve mazot konusunda çiftçinin desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Maalesef çiftçimizin de dediği gibi üretim yüzde 30’larda. Bizler içinde büyük sıkıntı. Hem rekolte düşük hem kalite düşük. Bu kuraklığın verdiği sıkıntılar ama yapılması gereken şeyler olabilir. Kimse ekmek istemiyor. Çünkü maliyetler çok yüksek. O yüzden bilhassa gübre ve mazot konusunda çiftçiye destek verilmesini rica ediyoruz. Bu konu geleceğimiz için çok önemli. Bu sene kuraklıktan dolayı rekolte düşüklüğü baya bize ders verdi aslında. Çiftçinin olmadığı yerde hiç kimsenin ekmek bulamayacağını anladık aslında. Tek Türkiye'de değil, dünyada bu böyle. O yüzden çiftçilik çok önemli. Desteklememiz lazım. Normalde verilmiş olan destekler, çok aman aman bir şeyler değil.

“ÇİFTÇİ GERÇEKTEN SENEYE ÜRETİM YAPMAK İSTEMİYOR, EKMEMEYİ DÜŞÜNÜYOR”

“Çiftçi gerçekten kan ağlıyor” diyen Yalım, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye böyle seslendi:

“Çiftçi gerçekten seneye üretim yapmak istemiyor, ekmemeyi düşünüyor.Ancak ekilmediğinde de artık kıtlık oluşacak. Seneye ekmek almakta zorlanacak, un bulmayacak. Çiftçinin ekmeme düşüncesine engel olabilmek adına Tarım bakanını göreve davet edip bu kuraklıktan dolayı, çiftçinin en azından seneye ekecek olduğu tohum parasını, gübre parasını ve mazot desteğini peşin ödemeli diye düşünüyorum.”

“TİGEM DESTEKLEMELİ”

İkinci kez söz alan esnaf Ayhan Kuşçu isimli esnaf, TİGEM’in tohumlarla ilgili destek vermesi gerektiğini belirterek, “Yani özel sektörlerden büyük ihtimal destek olmayacak. Çünkü arpanın 2500’lerde seyrettiği bir yerdeki kalite düşük olduğu için elenen olduğu için maliyeti yüksek olacak. TİGEM en azından bu konuda destek olur. Maliyetleri biraz daha aşağıya çekip, belki diğer özel sektöre örnek olup, fiyatı biraz daha aşağı çekebiliriz. Şimdiden olması lazım. Bunun 9. 10. aya kalması geç kalınmış olur. Ağustos ayı itibarı ile bunun yapılması lazım. Sekizinci ayda bunun çalışmasının yapılması lazım. İnsanlar gübre alacak, tohum alacak, çünkü bize yazdıracak olan adam yazdırmıyor. Geliyor diyor ki “gübre kaç para? 210, 220 lira diyoruz. Almayacağım diyor. 220’ ye ben alsam ne olacak” diyor. Tohumu var bunun diyor, mazotu var diyor, benim çocuğum okuyacak, ben buna mı para yetireyim, neye para vereyim. Şimdi onlarda haklı baktığınız zaman. Çünkü tek giderleri çiftçilik değil ki. Kiminin çocuğu okuyor, kiminin hastası var, o yüzden buna bir çözüm en kısa zamanda, en az on beş gün içinde bulmaları lazım. Yani gübre desteğidir, mazot desteğidir, bunları bir an evvel erkenden halletmeleri lazım. TİGEM’in özellikle tohum olayında bir an evvel desteklenmesi lazım.”

 

Kaynak: anka