CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel’in ziyaret ettiği Trabzonlu çay üreticisi, uyguladığı kota sebebiyle ÇAYKUR’a çay veremediklerinden dert yandı. Trabzonlu üretici, çaylarını 2 lira 90 kuruşa özel sektöre satmak zorunda bırakıldıklarını söyledi. CHP’li Gökçel, “İnsanlar hasadını yapıp çayını vereceği zaman, deyim yerindeyse ÇAYKUR çiftçiye tuzak kuruyor, kota koyuyor, ürünü almıyor. Özel sektör de fırsatçılık yapıp yaş çayın kilogramını 2,90 liraya alıyor. Çay üreticimize bunu reva görenleri kınıyorum” dedi.

CHP heyeti, bu hafta Trabzon’da bir dizi incelemelerde bulundu. Trabzon’un Hayrat İlçesi’nde çay üreticileriyle konuşan Cengiz Gökçel, yaşanan sıkıntıları dinledi. Çay üreticisi, “Çayımızı özel sektöre veriyoruz. Çünkü ÇAYKUR çayımızı almıyor. 2 lira 90 kuruşa özel sektöre bu çayı vermek zorunda kalıyoruz” dedi.

Gökçel, ÇAYKUR’un yaş çay kilogramı için 4 TL fiyat açıkladığını anımsatarak, “ÇAYKUR 4 lira fiyat açıkladı, neden ÇAYKUR’a vermiyorsunuz da ucuza özel sektöre satıyorsunuz” diye sordu. ÇAYKUR’un günlük kota uyguladığını belirten üretici, “Bugün kotamız 15 kiloydu. ÇAYKUR’a satamıyoruz. 30 kilogram olan kota dün 15 kilograma indirildi” diye konuştu.

Çay alımında kota uygulaması yüzünden ÇAYKUR’a çay satamadıklarını belirten Trabzonlu çiftçi, “Bizim kotamız 15 kilogram. Elimde 1 ton çay var. Ben bu çayı ne yapacağım” diye sordu.

CHP’li Gökçel şöyle konuştu:

“Devletin kurumu olan ÇAYKUR 4 liradan çay alacağını açıklıyor. Ama iş hasat dönemine gelip insanlar hasadını yapıp çayını vereceği zaman deyim yerindeyse ÇAYKUR çiftçiye tuzak kuruyor, kota koyuyor. Ürünü almıyor, özel sektör de fırsatçılık yapıp yaş çayın kilogramını 2,90 liraya alıyor. Türkiye kamuoyunun bunu bilmesini istiyorum. Yerli çay ihtiyacının karşılanmadığı bir üretimimiz var. Buna rağmen çay üreticimize bunu reva görenleri kınıyorum.”

 

Kaynak: anka