ÖZGÜR EREN YILMAZ

Millî Eğitim Bakanlığı, Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’ni değiştirdi. Önceki yönetmelikte bulunan, ders kitapları ve eğitim materyallerinin “ücretsiz dağıtılması” ile ilgili düzenleme, yeni yönetmelikte yer almadı.

Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği değişti. Yeni yönetmelik, Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yürürlükten kaldırılan yönetmeliğin 24. maddesinin 1. fıkrasında bulunan "Genel Müdürlük, Başkanlıkça kabul edilen ve okutulmak üzere her yıl Genel Müdürlüğe liste halinde bildirilen ilköğretim ve ortaöğretim ders kitapları ve uygun bulunan eğitim araçları ile elektronik ortamdaki eğitim materyalini satın alır ve ücretsiz olarak dağıtılır" hükmü, yeni yönetmelikte yer almadı.

Ders kitabı hazırlayan hizmet birimi veya yayınevinin, ders kitabı üreteceği alanlar için yazar/yazarlar ile editör, dil uzmanı, görsel tasarımcı, program geliştirme uzmanı, ölçme ve değerlendirme uzmanı ile rehberlik uzmanı çalıştırdığını ya da bu alanda hizmet aldığını belgelemesi gerekecek. Önceki yönetmelikte bu personelin sadece fikir ve sanat eserleri ile ilgili kanuna aykırı işler ile yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olması şartı aranırken, yeni yönetmelikte buna ek olarak yayınevinin çalıştırdığı personelin memurluğa engel suçlardan hüküm giymemiş olması, bu suçlarla ilgili hakkında kovuşturma bulunmaması, Millî Güvenlik Kurulu’nca Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti ya da iltisakı yahut bunlarla irtibatı olmaması şartı aranacak.

Yayınevlerince verilen herhangi bir belgenin veya yazılı beyanın gerçek dışı olduğunun idari ve/veya adli makamlarca tespit edilmesi hâlinde, belgenin/beyanın ait olduğu baskıya hazır nüsha veya nüshalara ait Kurul Kararı iptal edilecek. Yayınevinin başvuruları iki yıl süreyle kabul edilmeyecek. Bu süre önceki yönetmelikte 1 yıl olarak belirlenmişti.

DERS KİTAPLARINDA REKLAM YASAĞI KALDIRILDI

Ders kitaplarının içeriği ile ilgili önceki yönetmelikte bulunan “Temel insan hak ve özgürlüklerini destekleyen ve her türlü ayrımcılığı reddeden bir yaklaşım sunar”, “Reklam niteliğinde ögeler içermez” ifadeleri yeni yönetmelikten kaldırıldı.

Ayrıca, yeni yönetmeliğe göre; alan eğitimcileri ve uzmanları arasından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca düzenlenen "çoklu ortamların incelenmesi" eğitimini tamamlamış kişiler, “çoklu ortam tasarım inceleme uzmanı” olabilecek.

AZINLIK OKULLARINDA OKUTULACAK KİTAPLARLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME

Yeni yönetmeliğe göre, azınlık okulları veya yabancılar tarafından açılmış özel okullar, kendi dillerinde okutulmak üzere hazırladıkları yahut hazırlattıkları ders kitapları ve bu kitapların yeminli mütercimlerce tercüme edilmiş bir nüshasını, incelenmek üzere ilgili hizmet birimi kanalıyla Başkanlığa gönderecek. Bu kitaplar, Başkanlıkça oluşturulacak komisyonca incelenecek. Başvuru sahibi tarafından hazırlanmış ve okutulmakta olan ders kitapları, azınlık okullarınca kendi dillerine çevrilerek okutulmak istenmesi hâlinde ilgili hizmet birimi ile iş birliği yapılarak Başkanlıkça belirlenen usullere göre incelenecek.

KİTAP İNCELEYENLE YAYINEVİ ARASINDA ÇIKAR İLİŞKİSİ BULUNMAYACAK

Ders kitaplarını incelemede görevlendirilen kişilerde, incelenecek kitabın yazarı/yazarları ve başvuru sahipleri (yayınevi) ile değerlendirmelerini etkileyecek herhangi bir bağı veya ticari çıkar ilişkisi bulunmama şartı aranacak. İnceleme sürecinde görevlendirilen kişiler; görevini eksiksiz yerine getireceğini, çıkar ilişkisi olmadığını ve inceleme sürecinde takip edilmesi gereken bilgilerin gizliliğinin sağlanmasını da içeren etik ve yasal kurallara uyacaklarını beyan eden bir sözleşmeyi imzalayacak. Etik sözleşmeye aykırı davrandığı tespit edilen veya görev ihmali teşkil eden fiilleri yapan kişiler inceleme sistemi veri tabanından çıkartılarak bu kişiler hakkında gerekli adli ve idari süreçler başlatılacak.

KİTAPLARDA EBA LİNKİ BULUNACAK

Yeni yönetmeliğe göre hazırlanacak ders kitaplarının arka kapağında kitabın Eğitim Bilişim Ağı (EBA) platformundaki elektronik nüshasına yönlendiren karekoda da yer verilmesi zorunlu olacak. Ayrıca iç kapakta “Kurulca bu kitabın kabul edilmiş olması ders kitabından yayınevi ve yazarın/yazarların sorumluluğunu kaldırmaz” ibaresine yer verilecek. Telif haklarını ihlal eden ya da intihal yaptığı tespit edilen yayınevleri, Başkanlığa beş yıl süreyle herhangi bir kitap başvurusunda bulunamayacak. Telif hakkı ihlalinde bulunan veya intihal yapan başvuru sahibi ve kitabın hazırlanmasında görev alanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

 

Kaynak: anka