CEM HAYAT

24. Uçan Süpürge Film Festivali ödülleri bu akşam sahiplerini bulacak. Törende sunuculuk yapacak olan oyuncu Şenay Gürler, bu yılki temanın "Araftan Çıkmak" olduğunu söyledi ve "Bence çok daha güçlü olarak Araf'tan çıkacağız" dedi. Gecede sunuculuk yapacak olan sanatçı Yetkin Dikinciler de, "Kadın ve kadın meselesi, şiddet, ayrımcılık devam ederken bunların altını çizen bir yapının olması ve bunlara dair filmlerin yapılıyor olması ayrıca değerli" dedi.

Dünyanın dört bir yanından direnen, ilham veren ve dayanışan kadınların hikâyelerini anlatan yapımların yer aldığı 24 Uçan Süpürge Kadın Film Festivali, bu akşam saat 19.00'da CerModern'de yapılacak törenle ödüllerini dağıtacak. Tören öncesinde ANKA Haber Ajansı'na konuşan; festivalin sunucusu, tiyatro ve sinema sanatçısı Şenay Gürler, festival hakkında şunları söyledi:

"BENCE ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLARAK ARAFTAN ÇIKACAĞIZ"

"Teması Araf'tan çıkmak üzerine olduğu için gerçekten çok anlamlı. 24'üncüsü düzenleniyor festivalin ve ne kadar büyük çabalarla yapıldığını ben çok yakından biliyorum. Ama ben İstanbul'dayım ve burada öyle yoğun öyle hummalı bir çalışma devam ediyor ki Halime Hanım'ı (Halime Güner) yıllardır tanıyoruz ve bu konudaki emeğini de biliyoruz. Bu yıl Azize Tan da katıldı. Bence çok daha güçlü olarak Araf'tan çıkacağız ve Uçan Süpürge Kadın Film Festivali olarak daha da güzel şeyler yapacağız diye umut ediyorum."

"KADINA ŞİDDET DEVAM EDERKEN, BU FİLMLERİ YAPANLARIN KADINLAR OLMASI AYRICA DEĞERLİ"

Bir diğer sunucu Yetkin Dikinciler ise geçtiğimiz yıl festivalin online olarak yapıldığına dikakt çekti ve "Ama her ne olursa olsun festivalin ara vermeden -online da olsa fiziki olarak da olsa- yapılabiliyor olması çok değerli bizim için" dedi. Yetkin Dikinciler'in ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamalar şöyle:

"Uçan Süpürge Vakfı 25 yıldır çok önemli bir oluşum. 24 yıldır da bu festival gerçekleştiriliyor. Hem bir arada olmamızın tehlikelerinden bahsettiğimiz dönemde aslında nasıl bir arada olabileceğimizin yollarını da arıyoruz. Tabii ki fiziki olarak bir arada olmak her zaman icap etmiyor. Derler ya ‘Gönüllerin birlikteliği önemli’ diye. Ama her ne olursa olsun festivalin ara vermeden -online da olsa fiziki olarak da olsa- yapılabiliyor olması çok değerli bizim için. Bu yıl da 24’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Ben de uzun yıllardır sunuculuğunu üstleniyorum. Mutluluk verici bir şey çünkü hepimiz basında, konu komşuda, sokakta hep takip ediyoruz; kadın ve kadın meselesi, şiddet, ayrımcılık, ötekileştirme ve türevleri devam ederken bunların altını çizen bir yapının olması ve bunlara dair filmlerin yapılıyor olması ve bunlara dair filmleri yapanların kadınlar olması ayrıca değerli. Umuyorum nicelerine kavuşur, umuyorum ilerleyen yıllarda sorunları konuşmak yerine bu kadar mesafeyi nasıl kat ettik, bu başarıları nasıl sağladık diye konuşuruz."

"ONUR ÖDÜLLERİ NUR SÜRER VE ZUHAL OLCAY'A"

Bu yıl Onur Ödülleri oyuncu Nur Sürer ve oyuncu-şarkıcı Zuhal Olcay’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncu-şarkıcı Ayta Sözeri, oyuncu Demet Evgar, müzisyen Ekin Fil ile Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’e, Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Ahsen Eroğlu’ya verilecek.

Uçan Süpürge Ödüllerinin takdim edileceği oyunculardan Nur Sürer’in rol aldığı Kiraz Çiçek Açıyor, Zuhal Olcay’ın rol aldığı Gizli Yüz, Demet Evgar ve Ayta Sözeri’nin rol aldıkları Aile Arasında, Ekin Fil’in müziklerini yaptığı Kaygı, festival çerçevesinde gösterilecek filmler arasında bulunuyor.

Bu yıl ki Tema Ödüllerini kadınların kazanılmış haklarını korumak amacıyla kurulan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Arjantin’de başlayan ve kadın cinayetlerine karşı mücadeleleri tüm Latin Amerika’ya yayılan Ni Una Menos (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) ve Polonyalı kadınların kürtaj hakkı mücadelesinden doğan, kadın grevi pratiğiyle kadınların temel haklarını savunan Strajk Kobiet (Kadın Grevi) alıyor.

Kaynak: anka