DİLAN KUTLU 

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Adıyamanlı tütün esnafını ziyaret etti. Sarıbal’a dert yanan bir esnaf, "Zaten biz ölmüşüz. Zaten devlet karışmasaydı da nerdeyse biz kapatma aşamasına gelmiştik. Diğer fabrikalar bizi öldürdü. Allah yardımcımız olsun. Devletimiz önceden bunu halletmiş olsaydı bizim sokaklara çıkma gibi bir niyetimiz yoktu" dedi.

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, bugün Adıyaman’da tütün esnafının sorunlarını dinledi ve tütün protestolarına katıldıktan sonra tutuklanan 10 üreticinin yakınlarıyla görüştü. Bir esnaf, Sarıbal’a dert anlatırken şöyle konuştu:

“Bizim devletimizden istediğimiz tek şey; vergi yapacaksa, bize neyi layık görüyorsa onu yapsın. Ne eksik ne fazla. Yaşamamamızı istiyorsa yedi kat vergi getirsin. Zaten biz ölmüşüz. Zaten devlet karışmasaydı da nerdeyse biz kapatma aşamasına gelmiştik. Diğer fabrikalar bizi öldürdü. Allah yardımcımız olsun. Devletimiz önceden bunu halletmiş olsaydı bizim sokaklara çıkma gibi bir niyetimiz yoktu. Biz ekmeğimize mani olduğu için sokaklara çıktık. Bu işi halletmiş olsalardı, zaten sokaklara çıkmazdık.”

Tütün vergisine karşı olmadığını söyleyen bir esnaf ile Sarıbal arasında şu diyalog yaşandı:

ORHAN SARIBAL: Biz vergilere karşı değiliz, makul olsun.

ESNAF: Tabii ki. Vergi olsun.

ORHAN SARIBAL: Biz kayıt dışı değiliz, kayıtlı olsun.

ESNAF: Olsun. Ben Almanya’ya da gönderirim, Amerika’ya da gönderirim. Düzen içerisinde olsun.

ORHAN SARIBAL: Ama bizi birilerinin, şirketlerin, şunların, bunların kölesi yapmasınlar

ESNAF: Aynen öyle. Devlet vergi istiyorsa biz vergimizin arkasında hazırız. Ne istiyorsa biz hazırız. Ama bizim tütünümüzü kaldırmasınlar.

“KOOPERATİF İSTEMİYORUZ”

Tütünde KDV ve vergi ödenmesine karşı olmadığını söyleyen başka bir esnaf ise Tütün Yasası’nın getirmiş olduğu kooperatif zorunluluğunu istemediğini söyledi.

“BİR MEMLEKET YÖNETİLİYOR TÜTÜNDEN”

Tütün cezalarına getirilecek altı aylık ertelemenin işe yaramayacağını belirten bir üretici de “Kooperatif ağır bir yük getiriyor bu vatandaşa. Bir memleket yönetiliyor tütünden. Ne fabrikası var ne parası var. Hiçbir şeyi yok. Başka ne diyelim” diye konuştu.

“BÜYÜK ŞİRKETLERİN KÖLESİ OLUN”

Temaslarının ardından Adıyaman Tütün Pazarı’nda bir açıklama yapan Sarıbal, şunları söyledi:

“İnsanların moralleri bozuk, canları sıkkın. Söyledikleri tek şey şu; ‘Biz, kaçak tütün üretmiyoruz. Biz, vergi vermekten kaçmıyoruz. Biz, tütünümüzün satılmasına engel olunmasını istemiyoruz. Binlerce insanı istihdam ediyoruz. Bir dönüm yerde, dünyanın en kaliteli tütününü üretiyoruz. Başka tütün katılmadan sarılıp içilmesini sağlıyoruz. Bize, ‘Ya büyük şirketlerin kölesi olun’ diyorlar ya da yapamayacağımız kooperatife razı etmeye çalışıyorlar. Bize başka bir ülkenin insanı gibi muamele yapılmasın. Biz, kendi topraklarımızda tütünümüzü üretip satıp çoluk çocuğumuza ekmek kazandırmak istiyoruz’ diyorlar. Çünkü Adıyaman’da tütün yoksa hayat yok, esnaf yok. Adıyaman demek, tütün demek. Adıyaman demek, 8 bölgenin ekmeği demek.”

SARIBAL: YABANCI TÜTÜN VERGİSİNE YÜZDE 45 İNDİRİM

Dün Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla puro ve puro tütünlerinde gümrük vergilerinin yüzde 45’e indirildiğini de hatırlatan Sarıbal, “Yabancı tütün bu ülkeye girdiğinde, sürekli vergi düşüyor. Ama bu ülkenin topraklarında yetişen, fakirin fukaranın ekmeği olan tütününe daha çok vergi koymak için tütünün satılması engelleniyor” dedi.

 

Kaynak: anka