DİLAN KUTLU 

Malatya’nın Doğanşehir ilçesindeki tütün üreticileri, yetkisiz ve belgesiz tütün ticaretine hapis cezası getiren düzenlemenin 1 Ocak 2022’de yeniden yürürlüğe girmesini protesto etti. Tütün üreticisi Mehmet Efe Dindar, "Ekmek serbest, satmak yasak. Kooperatifler kurulmuş ama tütün alan yok. Üç dört tane kapitalist hortumcuya bizi peşkeş çekmek istiyorlar. Tütün de kalkarsa mağduriyetlerimiz diz boyu. Çocuklarımızı okutamayız" dedi. Sultan Mezarcı ise "Tütünümün yasaklanmasını istemiyorum. Emeğimize dokunmayın. Çocuğumun okul parası. Kızımın çeyiz parası. Tütün yasaklamasına hayır" diye konuştu.

Doğanşehir’deki Vahap Küçük Meydanı’nda toplanan üreticiler, tütünlerine getirilen satış yasağı nedeniyle mahsullerinin evlerinde çürüdüğünü söyledi. Tek geçim kaynaklarının tütün olduğunu söyleyen üreticiler, bu kanunun tamamen kaldırılmasını talep etti.

"TÜTÜNÜME YASAK KOYARSANIZ HER ŞEYİMİZ YARIM KALIR" 

Doğanşehir Sürgü’de tütün üreticiliği yapan Sultan Mezarcı, “Tütünümün yasaklanmasını istemiyorum. Emeğimize dokunmayın. Çocuğumun okul parası. Kızımın çeyiz parası. Tütün, kadınlar arasında zor yapılan emek isteyen bir şey. Tütünüme yasak koyarsanız her şeyimiz yarım kalır. Tütün ekerek hayvanımın arpasını, samanını alıyordum. Tütünün yasaklamasına hayır” dedi.

"ÜRETİCİLERİN TÜTÜNÜ EVDE ÇÜRÜYOR"

Tüm Köy Sendikası Malatya Şubesi yöneticisi Hayri Yıldırım da “Tütünün sıkıntısı var. Üreticiler tütünü ekemiyor. Çünkü satışını yasaklamışlar. Yasaya göre 3 yıla kadar hapis cezası var. Tütünü alıp götüremezlerse tütün üreticilerin tütünü evlerde çürüyor. Çoğu insanlar ıslatmış, naylonun altına koymuş, bunu bir an önce satmak istiyorlar. Fakat tüccar gelip alamadığı için çürümeye bırakılmış” diye konuştu.

"TÜTÜN ÜRETİCİLERİ MİLYON DOLARLIK ŞİRKETLERE YEM OLACAK"

Tütün üreticisi Ali Kubat da “Vatandaş satışını yaparsa girdisini öder. Ama şu anda girdi var, satış yok. Vatandaş geçimini nasıl sağlasın? İki yıldan beri vatandaşın mahsulleri çatılarda, ambarlarda. Kooperatiflerle, milyon dolarlık şirketlerle nasıl pazar alanında yarışacak? Onlara yem olacak. Bırak, vatandaşa karışmayın, malını satsın. Sen devlet olarak dükkanlardan vergi almasını bilemiyor musun” dedi.

"ELİMİZDE BİR TÜTÜN KALDI. O DA ÖLÜME DOĞRU GİDİYOR"

Tütün üreticisi Mehmet Efe Dindar, “Ekmek serbest, satmak yasak. Kooperatifler kurulmuş, kooperatifler var ama tütün alan yok. Üç dört tane kapitalist hortumcuya bizi peşkeş çekmek istiyorlar. Tütün de kalkarsa mağduriyetlerimiz diz boyu. Çocuklarımızı okutamayız. Elma bitti. Doğanşehir’de şekerpancarı da bitti. Bir elimizde tütün kaldı. O da ölüme doğru gidiyor. Bir araya gelmezsek bu da gidecek” diye konuştu.

"KOOPERATİF TÜTÜNÜ NEDEN ALMIYOR"

Bir başka vatandaş da yasanın ertelenmesi değil, kaldırılması gerektiğini söyleyerek, “Kooperatif sistemi diyorlar, şu an da sadece iki tane kooperatif var. Adıyaman ve Malatya’nın tütünü kaldırılabilecek güçte değil. Gelmişler, halkı kandırıyorlar. 2017’de açılan kooperatif bir kilo tütün almadı. Şu an tütünlerimiz evde bozuluyor. Madem yasak 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi, neden başlamadı kooperatif almaya? Çünkü randımanlı değil” dedi.

"MİLYONLARCA İNSAN GEÇİM KAYNAĞINDAN MAHRUM OLACAK"

Tütün üreticileri adına konuşan Yasin Çürük de “Çıkartılan kooperatif yasası çiftçinin lehine gibi gözüken, tamamen çiftçinin aleyhine olan bir yasadır. Çıkartılan bu yasa daha çok uluslararası tütün şirketlerinin ve sermaye baronlarının işine gelmektedir. Bizler tütün emekçileri olarak, emeklerimizi bu şirket ve sermaye baronlarına terk etmeyeceğiz. Bu yasakla sadece tütün üreticileri değil, milyonlarca insanın geçim kaynağından mahrum olacaktır” diye konuştu.

 

Kaynak: anka