Yetki belgesi olmayan üreticiye getirilen tütün ticareti yasağı bugün yürürlüğe girdi. Yasağa tepki gösteren CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, "Yabancı tütüne özgürlük, yerli tütüne yasak. Bu vatan topraklarında üretim yapan Emine Teyze’ye, Abuzer Amca’ya hapis; Coni’ye özgürlük" dedi.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda dört yıl önce yapılan değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan yapılan tütün ticareti yasaklanmış; bu yasağa uymayanların 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülmüştü.

“ZULÜM YASANIZ YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR”

Yürürlük tarihi bir kez ertelenen tütün ticareti yasağı, bugün uygulanmaya başlandı. CHP Adıyaman Milletvekili Tutdere, söz konusu yasağı tepkisini TBMM Genel Kurulu’nda dün dile getirdi. Tutdere, şunları söyledi:

“Yabancı şirketlere verdiğiniz sözü tuttunuz, muradınıza erdiniz. Sarmalık tütün ticaretine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören zulüm yasanız yürürlüğe giriyor. Yüzbinlerce tütün üreticisinin, esnafın, fakirin fukaranın ekmeğine yasak getiriyorsunuz. Hapis getiriyorsunuz. Yabancı tütüne özgürlük, yerli tütüne yasak. Bu vatan topraklarında üretim yapan Emine Teyze’ye, Abuzer Amca’ya hapis, Coni’ye özgürlük. Bu mu adaletiniz? Bu mu milliliğiniz ve yerliliğiniz.”

 

Kaynak: anka