CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, kayıt dışı çalışan işçilerin sayısında yaşanan artışa dikkat çekerek, “Kayıtlı çalışanların sayısı bir önceki aya göre 498 bin kişi azalırken kayıt dışı çalışanların sayısı ise 484 bin kişi artmış durumda. Kayıt dışı çalışan sayısında büyük bir patlama yaşanıyor” açıklamasını yaptı.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, yaptığı açıklamada; işsizliğin ulaştığı boyutları değerlendirdi. Tutdere, sosyal güvenlik kuruluşlarına kayıtlı işçi sayısında azalış yaşanırken kayıt dışı çalışan işçi sayısında artış yaşandığı, gerçek işsizliğin ise yüzde 22 seviyelerine ulaştığını belirtti.

“KAYITLI ÇALIŞAN SAYISI AZALIYOR, KAYIT DIŞI ÇALIŞAN SAYISI İSE ARTIYOR”

Ekonomik göstergelerin uçtuğu bir dönemde işgücüne katılım oranın düşmesinin izahının olmadığının altını çizen Tutdere, açıklanan ekonomik verilerin birbiriyle çelişmesine dikkat çekti. Tutdere, şu değerlendirmeleri yaptı:

“TÜİK’in açıkladığı verilere göre üretim ve ihracat artıyor, Türkiye ekonomisi ise adeta uçuyor. Fakat ne gariptir ki TÜİK’in çizdiği bu tabloya karşın hem istihdam hem de işgücü azalıyor ve işgücü dışındaki nüfus artıyor. Bütün ekonomik göstergelerin uçtuğu bir dönemde işgücüne katılım oranı yüzde 51.2’ye, istihdama katılım oranı ise yüzde 45’e geriledi.

Ağustos ayına ilişkin işgücü istatistiklerine göre, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı çalışanların sayısı bir önceki aya göre 498 bin kişi azalırken kayıt dışı çalışanların sayısı ise 484 bin kişi artmış durumda. Kayıt dışı çalışan işçi sayısı 9 milyon 194 bin kişiye ulaşmış durumda. Türkiye’deki istihdamın kalitesi giderek düşüyor ve emek sömürüsü büyüyor.”

“İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN BAŞVURANLARIN YÜZDE 59’UNA İŞSİZLİK AYLIĞI BAĞLANMADI”

1 milyonu aşkın yurttaşın işsizlik maaşından yararlanmak için İşsizlik Sigortası’na başvuru yaptığını fakat başvurusu kabul görerek aylık bağlanan vatandaş sayısının düşük seviyelerde olduğunu dile getiren Tutdere, şu açıklamayı yaptı:

“Ocak-Eylül döneminde 1 milyon 65 bin işsiz vatandaşımız işsizlik sigortasından yararlanabilmek için İşsizlik Sigortasına başvurdu. Başvuru yapanların ise sadece 445 binine, yüzde 41,8’ine işsizlik aylığı bağlandı. İşsizlik maaşı almak için başvuru yapanların yüzde 58,2’sine ise aylık bağlanmadı. İktidar kayıtlı olarak çalışan yurttaşlarımıza işsiz kaldığında maaş ödemiyor, buna paralel olarak da kayıt dışı çalışan sayısında büyük bir patlama yaşanıyor. İktidar görevini yapmıyor işçilerimiz her geçen gün daha da zor koşullar altında çalışmaya mecbur bırakılıyor.”

 

 

 

Kaynak: anka