Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, firmaların, tütün üreticilerine söz verdikleri fiyatın altında alım yaptığını belirterek, “18 tane uluslararası kartel, Türkiye'deki sarmalık tütün piyasasını tamamen ele geçirmiş durumda. Çıkardığınız yönetmelikle diyorsunuz ki ‘Adıyamanlı tütüncü gitsin, Philip Morris'le yarışsın’. Böyle bir yarışta yerli ve milli üreticinin şansı yoktur” dedi.

TBMM Genel Kurul'da konuşan Abdurrahman Tutdere, AKP iktidarının tütün meselesini tamamen yabancı kartellere, şirketlere devrettiğini savunarak şunları söyledi:

İMZA KOYDUKLARI RAKAMLARIN ÇOK ALTINDA FİYAT TEKLİF EDİYORLAR: “Tarımdaki girdi fiyatlarının yüksekliği, bütün çiftçilerimizi olduğu gibi tütün üreticilerimizi de mağdur etti. Özellikle sözleşmeli tütünde, sözleşme, yılın başında üretici ile firmalar arasında yapıldı. Şu anda Ege'de, Karadeniz'de, Güneydoğu Anadolu'da alım zamanı. Bu alım zamanında, yılın başında yapılan fiyatlar üzerinden firmalar üreticiden alım yapmaya başladılar, hatta imza koydukları rakamların da çok altında bir rakamı teklif ediyorlar. O tarihte mazotun fiyatı 6,86 TL iken bugün 8,39 TL'ye çıkmış. DAP gübrenin tonu 4 bin 25 lirayken 8 bin 650 TL'ye çıkmış. Yani gübre, mazot fiyatları artmış. Şu anda firmalar, çiftçiye, üreticiye yılın başındaki fiyatı teklif ediyorlar, hatta onun altındaki bir fiyatı teklif ediyorlar. Üretici bu konuda mağdur.

TÜRKİYE'DE 371 BİN 315 KİŞİ TÜTÜNDEN ELİNİ ÇEKMİŞ: AK Parti iktidara gelmeden önce Türkiye'de, 2002 yılında 405 bin tütün üreticisi vardı. 2020 yılında bu üretici sayısı 33 bin 685 kişiye düşmüş. Yani Türkiye'de 371 bin 315 kişi tarladan elini çekmiş. Şimdi sizin sözcüleriniz buraya çıkacak, ‘ÖTV'yi düşürdük, kooperatiflerin yolunu açtık’ diyecekler. Siz, ÖTV'yi yerli tütün üreticileri için düşürmediniz: Bunu nereden anlıyoruz? 2020 yılında siz ÖTV'yi düşürdüğünüzde, sarmalık tütünde uluslararası hiçbir şirket yoktu. ÖTV'yi düşürdünüz, burada yerli üreticiyi koruyacak bir mekanizma koymadınız, uluslararası sigara şirketleri de bu ÖTV'den faydalanır hâle geldi.

ADIYAMANLI TÜTÜNCÜ GİTSİN PHİLİP MORRİS'LE YARIŞSIN: Şu anda Türkiye genelinde daha kooperatifler kurulmamışken, daha emekleme dönemindeyken 18 tane uluslararası kartel, Türkiye'deki sarmalık tütün piyasasını tamamen ele geçirmiş durumda. Adıyaman'da, Malatya'da, başka bölgelerde üreticiler kooperatif kurmak için sermaye bulamazken karteller piyasayı ele geçirdi ve sizin çıkardığınız yönetmelikle diyorsunuz ki ‘Adıyamanlı tütüncü gitsin, Philip Morris'le yarışsın’. Böyle bir yarışta yerli ve millî üreticinin şansı yoktur.

KOOPERATİFLER KURULMADAN ULUSLARARASI TEKELLER PİYASAYI ELE GEÇİRMİŞ DURUMDA: Bir vatandaş, kendi şahsi ihtiyacı için 50 kiloyu bulundurabilir. Ticarette ise AK Parti’nin 19 yıllık iktidarı boyunca, 1 gram tütün satmak suçtur. Hatta AK Parti, mevcut cezalarla yetinmedi, 2017 yılında bu parlamentodan geçirdiği kanunla bir kilo tütün satana 3 yıldan 6 yıla kadar hapis getirdi. Bu hapis cezası da 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek. İşte AK Parti’nin tütündeki eseri budur. Kooperatiflere ilişkin bizim değerlendirmemiz şu; siz, getirmiş olduğunuz mekanizmayı uluslararası şirketlere karşı koruyacak bir düzenleme getirmediniz. Daha kooperatifler kurulmadan uluslararası tekeller piyasayı ele geçirmiş durumda.”

Kaynak: anka