CEM HAYAT

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili, Rus heyetinin Antalya'daki incelemelerini ve Rusya'nın yarın itibariyle Türkiye ile uçuşlarını yeniden başlatma kararını değerlendirdi. Sili, gelen heyetin havaalanındaki uygulamalardan otellerdeki uygulamalara kadar tüm önlemleri yerinde gördüğünü belirtti ve uçuş yasağının kalkmasını "son derece sevindirici bir haber" şeklinde yorumladı.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili, 16 Haziran günü Antalya bölgesine incelemeler yapmak için gelen Rus heyetinin faaliyetlerini ve Rusya'nın 22 Haziran itibariyle Türkiye ile arasındaki uçuş yasağını kaldırması kararını ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. Karardan dolayı son derece memnun olduklarını dile getiren Sili'nin açıklamaları şöyle:

"Geçen hafta Rusya’dan ülkemize bir heyet geldi. Bunlar, bizim yapmış olduğumuz uygulamalarla alakalı olarak, yani Güvenli Turizm Sertifikasyonu ile ilgili uygulamaları yerinde görmek amacıyla geldiler. 18 Nisan itibariyle Rusya’dan uçuşların durdurulmasının akabinde Kültür ve Turizm Bakanı’mız, Sağlık Bakan Yardımcımız, Sayın Kalın bir Rusya ziyaretinde bulunmuşlardı. Orada bu heyetin gelmesi konusu kararlaştırılmıştı, onlar da geçen hafta içerisinde geldiler ve hafta sonu dönüş yaptılar. Bu süreçte de zaten 22 Haziran itibariyle Rusya’dan uçuşların başlayacağı haberini aldık.

"HAVALİMANINDAKİ UYGULAMALARDAN OTELLERDEKİ UYGULAMALARA KADAR YERİNDE GÖRDÜLER"

Bu tabii hepimiz açısından son derece sevindirici bir haberdi. Gelen heyet, havalimanına indiği andan itibaren; havalimanındaki uygulamaları, akabinde otellere transferleri sürecindeki uygulamaları, bir diğer taraftan otellerin içerisinde Güvenli Turizm Sertifikasyonu ile alakalı uygulamaları yerinde gördüler. Burada yaşayan ve burada çalışan insanlar açısından hem de buraya gelen misafirler açısından bulaşı minimize etmek ve önlemek anlamında tüm tedbirleri alıyoruz. Bu aslında Türkiye’nin de bir başarısıdır. Hakikaten bu işi biz düzgün bir şekilde 2020 senesinde opere ettik. Denetlemelerimiz sadece bize sertifikayı veren firmalar tarafından değil, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kontrolörleri tarafından gerçekleştirildi. Bir diğer taraftan İçişleri Bakanlığı’na bağlı emniyet güçleri ve zabıta tarafından da bölgede denetlemeler yapıldı. Yani çok sıkı takip edilen bir süreç. Bu da Türkiye’nin turizme ne kadar yatkın olduğu ya da bizim bugüne kadar olan başarılarımız noktasında önemli bir göstergedir diye düşünüyorum.

"2019'DA BÖLGEYE GELEN 15 MİLYON TURİSTİN YAKLAŞIK YÜZDE 35'İ RUSTU"

Rusya pazarı bizim için son derece önemli bir pazar. 2019’da Antalya’ya gelen toplam 15 milyon turistin yaklaşık yüzde 35’i Rus misafirlerden oluştu. 2020 senesinde 3,5 milyon misafir ağırladık biz. Bunun da 1,5 milyonu Ruslar tarafından gelmişti. Yani Rusların ciddi anlamda bu bölgeye talepleri var. Ama öncesinde Almanya, buraya gelip tatil yapacak Alman vatandaşlarının dönüşünde karantinaya girmemeleri noktasında bir karar aldı. Dolayısıyla öncelikle Almanya pazarında ciddi bir hareketlilik başladı. Özellikle Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli nüfusu düşündüğümüzde son derece önemliydi. Bir diğer taraftan Almanya bizim, Rusya ile birlikte en önemli iki pazarımızdan bir tanesi. Yani toplam 15 milyon turistin içerisinde yüzde 40-50 kadarını bu iki pazardan alırız.

"TESİSLERİMİZ HIZLI BİR BİÇİMDE AÇILIŞA GEÇTİLER"

Bir kısım tesisimiz 1 Nisan itibariyle açılmışlardı. Bir kısmı da açacaktı fakat Rusya’nın uçuşu yasaklama kararını açıklamasından sonra açılışlarını ertelemişlerdi. Şimdi görünen tablo o ki tesislerimiz hızlı bir biçimde açılışa geçtiler. Perspektife baktığımız zaman hem Rusya’dan, hem Almanya’dan hem de bugüne kadar devam eden Ukrayna, Polonya, Doğu Avrupa ülkeleri gibi pazarlardan misafirlerimiz gelmeye devam edecek.

Rusya’dan gelen ekibin sahada yapmış olduğu incelemeler, bizim Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve Sağlık Bakanlığımızın ortak çalışmaları, kaynak pazarlarımızda yapılan birebir görüşmeler, Türkiye’de uygulanan kapanma sürecinin akabinde düşen vaka sayıları ve aşılamanın hızlı bir şekilde devam ediyor olması -ki turizm bölgelerinde ağırlıklı olarak aşılama sürecini tamamlamış durumdayız- bunların hepsi bu kararlarda etkili oldu. Sektör de hızlı bir şekilde hareketlendi.

"FİYATLAR ANLAMINDA, DOLULUKLAR ANLAMINDA TAM TOPARLANMAMIZ 3 SENEYİ BULACAKTIR"

Bu sene gelecek olan rakamlar, geçmiş dönemdeki zararlarımızı kapatacak diye bir düşüncemiz yok. 2019’da 15 milyon yapmışız, 2020’de 3,5 milyon yapmışız. Bu sene ne yaparız, şu anda bir soru işareti. Ama yapacağımız rakam 2019’un altında olacaktır diye düşünüyorum. Daha önceki krizlerde bizim eski seviyelere gelmemiz üç sene gibi bir zaman almıştı, bunda da böyle bir süre ön görüyorum. Yani fiyatlar anlamında, doluluklar anlamında tam toparlamamız üç seneyi bulacaktır. Ama en önemlisi bu işin başlıyor olması, diğer ülkelere nazaran bizim bu işi hakkıyla yerine getiriyor olmamız ve çok daha hızlı toparlanacak olmamız gerçeğini de göz ardı etmeyelim. Hepimizin çok ihtiyacı vardı çünkü buna."

Kaynak: anka