Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda yaptığı sunumda; Türkiye'de günlük internet kullanımı süresinin 7 saat 57 dakika olduğunu belirtti. Uykuda geçen süre kadar internette vakit geçirildiğine dikkati çeken Koç, Türkiye’nin internette, dünya ortalamasından bir saat daha fazla vakit geçirdiğini söyledi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Levent Eraslan, komisyona sunum yaptı.

TÜRKİYE UYUDUĞU SÜRE KADAR İNTERNETTE VAKİT GEÇİRİYOR

Ali Taha Koç, yaptığı sunumda; Türkiye'de günlük internet kullanımının 7 saat 57 dakika olduğunu belirtti. Günlük uyku süresi kadar internette vakit geçirildiğine dikkati çeken Koç, Türkiye’nin dünya ortalamasından bir saat fazla internette vakit geçirdiğini söyledi.

42 BİN KİŞİYE E-DEVLET HİZMETİ

E-devlet uygulamaları ile ilgili bilgi veren Koç, “2008'de açıldı e-devlet, 22 hizmetle başlamıştık; bugün geldiğimizde 836 kurumun 6 bin 116 hizmetinin e-devlet'te olduğunu söyleyebiliriz. Hedefimiz bütün hizmetlerimizi dijital yapmak, hizmet kapsamının genişletilmesi ve bütünleşik hizmet dediğimiz bir konsepte doğru gidiyoruz” dedi.

Koç, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Biz farkına vardık ki 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın e-Devlet kapısını çok kullanmadığını fark ettik. Yeni bir proje başlattık. 65 yaş üzeri ve e-Devlet'i hiç kullanmamışsa biz evlerine gidiyoruz ve şifreyi veriyoruz. Vatandaşlarımızın hem evlerinden çıkmamalarını sağlıyoruz yarım saatlik gibi bir sürede dijital teknolojileri kullanma eğitimi veriyoruz. Şu ana kadar başvuran vatandaşlarımızdan 42 bin kişiye e devlet hizmeti vermiş olduk. Amacımız 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın bu hizmeti kullanmasını sağlamak.”

YAPAY ZEKA, 2030’DA 15 TRİLYON DOLARLIK İLAVE BÜYÜME SAĞLAYACAK

Yapay zekaya ile ilgili değerlendirme yapan Koç, "Yapay zekâ, 2030 yılında küresel ekonomiye 15 trilyon dolarlık ilave büyüme sağlayacağı öngörülüyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde kullanılan tüm kurumsal yazılımların hepsinde mutlaka yapay zekâ yer alacak” dedi.

Türkiye'nin 2025 hedefinde, yapay zekanın GSMH'ye katkısının yüzde 5'e çıkarılması ve 50 bin yapay zeka uzmanının yetiştirilmesinin olduğunu vurgulayan Koç, bu alanda ilk 20 ülke arasına girilmesinin amaçlandığını aktardı.

SİBER SALDIRI, SAVAŞTAN DAHA ÖNEMLİ BİR RİSK

Savaştan daha önemli bir riskin siber saldırı olduğunu vurgulayan Koç, "Kara, hava, deniz ve uzaydan sonra beşinci savaş ortamının siber uzay olduğu anlamına geliyor. Üstelik bu yeni savaş ortamında kilometrelerce uzaktan, daha az riskle, daha kısa zamanda daha fazla saldırı yapmak mümkün” dedi.

TÜRKİYE’DE EN ÇOK HACKLENEN ÇOCUK-BEBEK KAMERALARI

Milletvekillerinin siber saldırıların nasıl yapıldığı yönündeki sorusuna ise Koç, “Siber saldırıların yüzde 85'i insan kaynaklıdır. Tanıdığınız bir dostunuza bir bilgi notu atarsınız, ama bilgi notu arasına bir yazılım eklersiniz, o arkadaşınız 'bana bilgi notu' yollamış dersiniz ve açarsınız sizin hesabınız ele geçirilir, böyle böyle en üst yetkilendirilmiş kişinin hesabına erişildikten sonra zararlı yazılım uyuyacak şekilde sunucuların içine konulur. Akıllı zararlı yazılımlar kendilerini normal trafik gibi hissettirirler. Takip edilmesi çok zordur" yanıtını verdi.

Koç, Türkiye'de en çok hacklenen şeyin çocuk-bebek kameraları olduğunu anlattı.

TÜRKİYE, FACEBOOK KULLANIMINDA DÜNYADA İLK 10’DA

Eraslan ise sunumunda en çok kullanılan sosyal medya platformlarının sırasıyla Youtube, Instagram, WhatsApp ve Facebook olduğunu açıkladı. Eraslan, Türkiye'deki Facebook kullanıcı sayısının 38 milyon olduğunu ve Türkiye’nin dünya sıralamasında 10'uncu sırada yer aldığını bildirdi. Eraslan, Instagram kullanıcı sayısının 46 milyon, Twitter kullanıcısının 13 milyon olduğunu etti.

Kaynak: anka