Haber: TAMER ARDA ERŞİN- ESRA NUR PERVAN / Kamera: ÜNAL AYDIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun başkanlığında, Trabzonlu yurttaşların sorununu dinleyen CHP Heyeti, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk’ü ziyaret etti. Aktürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanımızın muhtarlara yapılmasını istenilenleri CHP belediyeleri yapıyor ve uyguluyor. Bunu gönül rahatlığıyla gittiğim her yerde söylüyorum” dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun ve CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, Trabzon Muhtarlar Federasyonu ve Ortahisar Muhtarlar Derneği’ni ziyaret ederek, muhtarların sorunlarını dinledi. CHP Heyeti'ni, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk ile Dernek Başkanı Adil Alemdağ karşıladı. Torun, CHP’nin iktidar olmaları halinde muhtarlar için yapacakları projeleri anlattı.

“CUMHURBAŞKANININ SÖYLEDİĞİ ŞEYLERİ CHP’Lİ BELEDİYELER YAPIYOR”

Aktürk, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ilettikleri muhtarların sorunlarıyla ilgili dosyalarını AKP iktidarına da verdiklerini söyleyerek, Türkiye’de muhtarlar kanununa ihtiyaç olduğunu söyledi. Aktürk, "Muhtarların belediye başkanı ile arası iyiyse, işini yapıyor. Değilse kalıyor. Keyfiyet oluyor" diyerek, kendilerine yetki verilmesi gerektiğini ifade etti.

Aktürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediklerini CHP’li belediyelerin hayata geçirdiğini "Cumhurbaşkanımızın muhtarlara yapılmasını istenilenleri CHP belediyeleri yapıyor ve uyguluyor. Bunu gönül rahatlığıyla gittiğim her yerde söylüyorum. Cumhurbaşkanı diyor ki ‘Muhtarlara sahip çıkın. Çünkü muhtarlar halkı temsil ediyor’. Bunu genelde CHP belediyeleri daha başarılı şekilde uyguluyorlar" diyerek anlattı. Aktürk, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı bu konuda örnek gösterdi.

CHP'Lİ BELEDİYELERE ÖVGÜ

Aktürk, muhtarlık seçimlerinin belediye seçimlerinden ayrılmasının konuşulduğunu bildirerek, "Biz buna kesinlikle karşı çıkıyoruz. Muhtarların varlığı devlete faydalıdır. Yükünü azaltıyor" dedi. CHP Heyeti, muhtarların ziyaretinin ardından minibüsçülerin sorunlarını dinledi. Bir minibüsçü, araçlarının Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından büyütülmeye zorlandığını ve rızaları olmamasına karşın oda başkanlarının da belediye ile anlaştığını anlatarak, şunları söyledi:

"Bizi burada birkaç tane taşeronun tekeline sunmaya çalışıyorlar. Biz burada ekmek yiyoruz. 583 esnaf arkadaşımız var. 430 kişi mağduriyetimiz var. Birilerinin cebi dolacak diye biz işimizden olmayalım… Ben 30 senedir bu işin profesyoneliyim. Yapılacak olan taşımacılık da o arabalar bize uygun değil. Seri değil, hızlı değil. Bizde tercih edilen arabaların belediyede daha iyileri var. Öyle araba olsa can kurban. Bizim arabalarımız kutu kadar arabalar."

"HÜKÜMETİ KULLANARAK, EKMEĞİMİZİ ELİMİZDEN ALMAYA ÇALIŞIYORLAR"

"430 kişi istemiyor. Yalanla dolanla bu milleti kandıran başkanımız var. Bir yönetim tarzı var burada. Burada ekmeğimizi zoraki bir şekilde, belediyeyi, hükümeti kullanarak, ekmeğimizi elimizden almaya çalışan insanlar var."

"YİYEN YİYOR PARAYI"

CHP Heyeti, minibüsçülerin derdini dinlerken bir kadın yurttaş da minibüsçülere destek oldu. Yurttaş, "Ne ki plakaları otobüs yapacaklar. Millet ne yiyecek. Kaç aydır aç duruyor millet. Benim çocuğum kaç aydır kira veriyor. Günah, yazık. Tuttular, yiyen yiyor parayı. Yemeyen kalıyor ortada" dedi. 

“SARAY YAPTIRIYOR, MİLLET ÇÖPTEN DOMATES TOPLUYOR”

Antika ürünler satan bir esnaf, işlerinin eskisi gibi olmadığını dile getirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın külliyesine tepkisine "Saray yaptırıyor, millet de çöpten domates, soğan topluyor" sözleriyle dile getirdi. CHP heyeti, "Anlatacağız" yanıtı verdi. Esnaf, "Kime anlatacağız, yukarıdaki niye işe girmiyor. Yakarıdaki niye mücadele etmiyor" diye tepkisini sürdürdü. CHP’li Torun "O beni aşar işte" karşılığını verdi. 

Torun’u yolda çeviren yaşlı kadın 28 yaşındaki engelli çocuğunun vefat ettiğini ve tek maaşla geçinmeye çalıştığını söyleyerek, "(Geçim) Zor zor. Belediyeden yardım alıyorum" diye durumunu anlattı. 

"BUGÜN ALDIĞINI YARIN ALAMIYORSUN"

Bir telefoncu da "Ekonomi çok değişik. Bir gün işler çok iyi, bir gün işler çok kötü ama piyasa genel anlamda çöküklüğü var. Dünya da pandemiden geçiyor ona göre de bakmak lazım" dedi. Esnaf, maliyetlerin ve fiyatların artmasından halkın ve devleti yönetenlerin de "hatası olduğunu" kaydederken, "Devletin hataları üstü üste olmaya başladı. Ama bunun yanında halk da büyük fırsatçılığa çevirdi olayı. Bugün aldığını yarın alamıyorsun" diye konuştu. 

"SİYASİLERE GÜVENİMİZ YOK"

Saatçi bir esnaf da bütün siyasi partilere "Gerçeği söyleyelim, acıysa da gerçeği söyleyelim. Saptırmayalım" çağrısında bulunarak, şunları belirtti:

"Şu anda işler iyi mi, iyiyi söyleyelim. Kötü mü, kötüyü söyleyelim. O zaman inandırıcılığınız olsun ki o zaman şu parti, bu parti ayrımı olmaz. Siyasiler bizi birbirimize kırdırıyor. Ben öyle düşünüyorum. Olmayan bir şey üzerinden bizi düşman ediyor. Doğrular ortaya çıkmalı. Siyasilere güvencemiz yok. Siyasetçiye güvenmek istemiyoruz. Bunlar çok önemli detaylar, bunları size söylüyorum ama herkese söylüyorum. Yanlış anlamayın."

Bir kamu personeli de eşinin yanına tayinini istediğini söyleyerek, Torun’dan yardım istedi. Çocuklarıyla Torun’a ricada bulunan vatandaş, "Tunç başkanla da görüştük. Müracaatımız var. Bu çocukları 4 yıldır İzmir’den yaz tatilinde getiriyorum, yeğenime emanet ediyorum" dedi. Vatandaşın çocuğu da Torun’a "Babam 1500 kilometre yoldan geliyor bir şey yapın. Gerçekten ama. 4 yıl oldu" dedi. Çocuğa tebessüm ederek, yaşını soran Torun ile çocuk arasında renkli diyalog yaşandı. Torun vatandaşa, eşinin tayin işiyle Kurban Bayramı’nın ardından ilgileneceği sözünü verdi.

 

Kaynak: anka