Türkiye Haber Kameramanları Derneği, "Benim Hikayem" projesi kapsamında köy okullarında eğitim gören öğrencilerle bir araya geldi. Kameramanlar öğrencilere; kamera, kurgu ve senaryo yazımı eğitimi verdi. Dernek Başkanı Aytekin Polatel, “Amacımız ülke sınırları içindeki tüm köy okullarının hepsine ulaşmak ve bu eğitim çalışmalarımızı yaparak vizörün büyülü dünyasına diğer çocukları da davet etmektir” açıklamasını yaptı. Proje kapsamında, öğrencilerin seslendirdiği “Ilgaz Anadolu’nun Sen Yüce Bir Dağısın” şarkısı için klip çekildi.  

Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, derneğin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü iş birliği ile yürüttüğü projenin detayları aktardı. Muğla, Aydın, İzmir, Osmaniye, Gaziantep, Elazığ, Ordu, Çorum, Zonguldak ve Sakarya'daki 17 farklı köy okulu ve dezavantajlı okullarında, 9-14 yaş aralığındaki öğrencilere; kamera, kurgu ve senaryo yazımı eğitimi verdiklerini belirten Polatel, “Hem geleceğe yönelik mesleki bir başlangıç, hem de bu mesleğin nasıl yapıldığı ne tür teçhizatın kullanıldığını tanıtmak ve atölye eğitimleri vermek bu çalışmanın temel amaçlarından oldu” dedi.

Polatel, şu açıklamayı yaptı:

“Etkinlik dahilinde verilen eğitimlerde görsel medyada kameramanlık ve kurgu operatörlüğü mesleğinin önemi ve nasıl yapıldığı teorik ve uygulamalı olarak anlatıldı. Eğitim kapsamında, öğrencilerin hayal dünyalarını dışa nasıl aktarabileceklerini anlatabilmek amacı ile senaryo ve yazım teknikleri eğitimi de verilerek belgesel yönetmenliği, sinema çekim teknikleri gibi diğer mesleklere dikkat çekildi. Eğitim çalışmalarının verimini artırmak amacı ile bu anlatımların yapıldığı okullarda teoriden sonra pratik halinin de görülebilmesi amacı ile bir öğrenciyi kamera karşısına diğerlerini de kamera arkasına alarak bir klip çalışması yapıldı, okul bahçesine kurulan bir set ortamında kimi öğrenci kameraman, kimi ışıkçı, kimi klaket operatörü olarak görevlendirildi ve bir klibin nasıl çekildiği öğrencilere uygulamalı olarak anlatıldı.

Müziğin evrensel bir dil olmasından yola çıkarak ve bir müzik klibinin bu yaş grubu çocukların hoşuna gideceği düşünülerek anonim olan 'Ilgaz Anadolu'nun Sen Yüce Bir Dağısın' adlı esere Polis Bandosu eşlik etti ve 10 il 12 köy okulunda eğitim alan çocuklar bu şarkıya ses verdiler. Bir müzik klibinin nasıl çekildiği hangi safhalardan geçtiği ve nasıl ortaya çıktığını pratikte anlatılması amaçlanan bu klipte, gidilen köy okullarındaki çocuklardan ses kayıtları alınarak klibin ortaya çıkarılması sağlandı. Yapılan bu çalışmalar sonrası, eğitim verilen bu okullardaki öğrenciler duygu ve düşüncelerini derneğimize mektuplar göndererek ifade etti. Aldığımız öğrenci mektupları ile amacımıza ulaşmış olmanın haklı gurunu yaşadık ve yaşıyoruz. Amacımız ülke sınırları içindeki tüm köy okullarının hepsine ulaşmak ve bu eğitim çalışmalarımızı yaparak vizörün büyülü dünyasına diğer çocukları da davet etmektir."

 

Kaynak: anka