Türkiye Barolar Birliği 36. Olağan Genel Kurulu bugün başladı. İki gün sürecek genel kurulda yarın seçim yapılacak. Mevcut Birlik Başkanı Metin Feyzioğlu ve Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan başkanlık için yarışacak. Basın pandemi gerekçesiyle genel kurulun yapılacağı salona alınmadı.

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 36. Genel Kurulu, Avukat Özdemir Özok Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılıyor. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan ve mevcut başkan Metin Feyzioğlu’nun aday olduğu kongrede, çoklu bora yasası yapılan değişiklikle Ankara, İstanbul ve İzmir barolarının delege sayısının azaltılması sonucu Anadolu barolarından gelen delegelerinin oyu yeni TBB Başkanını belirleyecek.

Genel kurulun yapılacağı salona sadece delegeler alındı. Basının pandemi gerekçesiyle Genel Kurul’un yapılacağı salona girmesine izin verilmezken, “Genel kurul salonu pandemi önlemleri nedeniyle sadece TBB delegelerine ayrılmıştır. Genel Kurul, görüntülü ve sesli olarak kongre merkezimizin pek çok yerinde kurulu sistemler vasıtasıyla takip edilecektir” uyarısı yazılı olarak yapıldı. Basına Feyzioğlu ve Sağkan’ın konuşmalarının servis edileceği belirtildi.

Genel kurul Birlik Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşmasıyla başlayacak. Çalışma raporu, bilanço, gelir- giderler ile denetim kurulu raporları okunacak. Gelen önergelerin görüşülmesinin ardından Birlik Başkanı Feyzioğlu adaylık konuşmasını yapacak.

ANADOLU BAROLARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Çoklu baro yasasıyla birlikte TBB Genel Kurulu'nda oy hakkı bulunan delege sayısı da düştü. Seçimlerde eskiden 477 delege oy kullanırken, yeni düzenlemeyle bu sayı 348 olarak belirlendi. Daha önce delege sayısı 137 olan İstanbul Barosu 13 delegeye, 53 olan Ankara Barosu delege sayısı 7'ye, 30 olan İzmir Barosu delege sayısı ise 5'e geriledi. Geride kalan 78 baroya ise 3’er delege seçme hakkı tanındı. Ayrıca 82 baronun başkanları doğal delege olarak oy kullanırken, görevdeki TBB Başkanı ve eski başkanların da oy kullanma hakkı var.

Delege sisteminde yapılan bu değişiklikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi baroların etkinliği azaltılırken, avukat sayısı düşük olan Anadolu baroları güçlendirilmiş oldu. Böylece Anadolu barolarının tavrı seçimde önemli rol oynayacak.

DELEGEDE KADINLARIN SAYISI AZ

Türkiye Barolar Birliği bünyesindeki 263 delegeden sadece 47'si kadın, 82 baronun 46'sında kadın delege bulunmuyor. 82 barodan sadece 8'inin başkanı kadın.

Kaynak: anka