CEM HAYAT

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen) Şanlıurfa Şube Başkan Yardımcısı Hacı Yusuf Eryazğan, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü'nün, kullandığı sendikal izinler nedeniyle bu ay maaşından bin 400 lira kesinti yaptığını söyledi. Sendikal izinler nedeniyle maaş kesintisi yapılamayacağına dair üç ayrı mahkeme kararı olduğunu belirten Eryazğan, "Bu yeni yönetmelik geri çekilmediği sürece il müdürlüklerinin mahkeme tanımaz, hukuk tanımaz, kanun tanımaz tavırları aynen devam edecektir" dedi.

Yaşanan bu durumun, Resmi Gazete'de 30 Haziran günü yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin bir etkisi olduğunu söyleyen Hacı Yusuf Eryazğan, ANKA Haber Ajansı'na şu açıklamayı yaptı:

"SENDİKA KANUNU'NA GÖRE HAFTADA BİR GÜN RESMİ İZNİM VAR"

"Yeni yönetmeliğin etkileri başladı. Yeni yönetmeliğin baskıcı ve Ali kıran baş kesen yetkileriyle il müdürlükleri istediğini yapmaya başladı. Bunun en bariz örneği, benim yaklaşık dört yıldır sürdürdüğüm sendikal iznin aile hekimi tarafından kullanılıp kullanılmayacağıyla ilgili kararlar. Ben, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı olmanın yanı sıra ilimde Türk Sağlık Sen şube başkan yardımcısıyım. Sendika Kanunu’na göre haftada bir gün, sendika üyelerini ziyaret edip, onların sorunlarını dinlemeyle ilgili resmi bir iznim var.

"İDARİ MAHKEMEDE KAZANDIĞIM DAVA ÜZERİNE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İZNİN VERİLMESİNE KARAR VERDİ"

Bu izni kullanmak amacıyla pazartesi günleri valilik onaylı, resmi yazışmaları yapılmış ve şu anda bu izinlerin kanuna bağlı olarak kullanılması gerekmekte. İlk önceleri Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün gönderdiği yazıya istinaden ‘Aile hekimi böyle bir izin kullanamaz’ diyen il müdürlüğümüz, idari mahkemede kazandığım dava ve bölge idarede kendilerinin temyizine ret cevabı gelmesi üzerine bu iznin verilmesine karar verdiler.

"ÜÇ TANE MAHKEME KARARI OLMASINA RAĞMEN GEÇEN AY MAAŞIMDA 1.400 LİRA KESİNTİ YAPTI"

2018 ve 2019 yıllarında, resmi bir kanunda izin verirken bir taraftan da maaşımı kestiklerini gördüm. Bunu da mahkemeye verdim ve bunu mahkemeye vermem sonucu mahkemeyi kazandım. Mahkeme, böyle bir kesintinin yapılamayacağını söyledi. Ancak il müdürlüğü, üç tane mahkeme kararı olmasına rağmen geçen ay maaşımda 1.400 lira kesinti yaptı.

"İL SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİNİN SONSUZ YETKİSİ, MAHKEME KARARI BİLE TANIMIYOR ARTIK"

Yani şu an, yeni çıkan Ödeme Sözleşme Yönetmeliği’nin etkileri, il müdürlüklerinin sonsuz yetkisi, mahkeme kararı bile tanımıyor artık. Bu karara karşı çıkacağım, bu kararı onaylamayacağım, bu kararla ilgili mücadeleme devam edeceğim. Bu işi yapanlarla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağım, kişilerin görevi kötüye kullanmasıyla ilgili soruşturma isteyeceğim, bu konudaki mücadeleme devam edeceğim. Ama bu yeni yönetmelik geri çekilmediği sürece il müdürlüklerinin mahkeme tanımaz, hukuk tanımaz, kanun tanımaz tavırları aynen devam edecektir."

Kaynak: anka