Okullar “uyum eğitimi” kapsamında açıldı. Tüm kademelerde yüz yüze eğitim ise 6 Eylül'de başlayacak. Ankara'da bir ilkokulda açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, "Eğitimcilerin de okulların tam zamanlı açılmasına yönelik ciddi talebi bulunduğunu görüyoruz. Eğitimcilerimiz yüz yüze eğitime bu noktada hazırdır" dedi.

Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıflar bugün uyum eğitimi kapsamında okula başlarken, tüm kademelerde yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başlıyor. Ankara’daki Yunus Emre İlkokulu’nda bir basın açıklaması yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, yaptıkları araştırmanın sonuçlarına değinerek, "Eğitimcilerin de okulların tam zamanlı açılmasına yönelik ciddi talebi bulunduğunu görüyoruz. Eğitimcilerimiz yüz yüze eğitime bu noktada hazırdır" dedi.

Türk Eğitim-Sen’in dijital ortamda yaptığı ankete, 43 bin 355 kişi katıldı. Anketin sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 58’i okulların tam zamanlı açılmasını desteklerken, yüzde 31’i hibrit modelin devam etmesi (belirli günlerde belirli kademeler için açılmalı) gerektiği görüşünde. Okulların hiçbir şekilde açılmaması, uzaktan eğitimin devam etmesi gerektiği görüşünü savunanların oranı ise yüzde 11.

Geylan’ın açıklamalarına göre; ankete katılan öğretmenler yüz yüze eğitime yönelik alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

YÖNETİMSEL ÖNERİLER: 1. Tutarlılık olmalı/ kararlar anlık alınmamalı/ sürekli değiştirilmemeli 2. Şeffaflık olmalı 3. Sürekli bilgilendirilmeye ihtiyaç var 4. Bilgilendirmeler okul bazlı olmalı (Hem eğitim çalışanları, hem öğrenci hem veli hem de diğer paydaşlar boyutunda o okuldaki aşılanma durumu/covid geçirme durumu vb. durumlar) 5. Tedbirler sıkı uygulanmalı/ taviz verilmemeli 6. Bilim kurulu yanında eğitim uygulama kurulları oluşturulmalı.

PROGRAMLARLA İLGİLİ ÖNERİLER: 1. Programlar seyreltilmeli 2. Gereksiz kazanımlar belirlenmeli 3. Kriz pedagojisi oluşturulmalı.

PLANLAMAYLA İLGİLİ ÖNERİLER: 1. Planlamayı her il ayrı yapmalı 2. Planlamalar her okul için ayrı olmalı 3. Okul giriş çıkışları, teneffüsler aynı anda olmamalı 4. Dersi veren öğretmen teneffüste de sınıfıyla teneffüs yapmalı, kontrollü bir ortam sağlanmalı 5. Akademik ve kültürel derslerin zamanları farklı olmalı (beden eğitimi- matematik gibi) 6. Öğrenci sayıları azaltılmalı 7. Pansiyonlarda çok sıkı tedbirler uygulanmalı 8. Gerekiyorsa ikili eğitim olmalı 9. Toplu sosyal etkinlikler yapılmamalı 10. Sosyal mesafeye uyulması için daha sıkı tedbirler planlanmalı 11. Veliler dahil, çalışanlar hariç kimse okula alınmamalı 12. Okullarda HES kodu uygulaması aktif, etkin ve kati bir şekle getirilmeli.

PERSONELLE İLGİLİ ÖNERİLER: 1. Öğretmen sayısı artırtılmalı 2. Yardımcı personel ihtiyaçları karşılanmalı.

OKULLARIN İHTİYAÇLARI İLE İLGİLİ ÖNERİLER: 1. Temizlik ve hijyen ihtiyaçları tam anlamıyla, eksiksiz biçimde karşılanmalı 2. Lavabolara otomatik musluklar takılmalı 3. Ortak alanlara hava temizleyiciler koyulabilir.

AŞIYLA İLGİLİ ÖNERİLER: Öğretmenler, veliler eksiksiz biçimde aşı olmalı.

Genel Başkan Talip Geylan, anket sonuçları ile ilgili şunları söyledi: “Anket sonuçları, okulların açılma aşamasında eğitime önemli bir projeksiyon tutmaktadır. Bu noktada eğitimcilerin de okulların tam zamanlı açılmasına yönelik ciddi talebi bulunduğunu görüyoruz. Bu durum, eğitimde daha fazla öğrenme kaybının ve eksikliğinin yaşanmaması ve telafilerin yapılması açısından büyük önem kazanmaktadır. Ayrıca ankete katılan eğitimcilerin yüzde 77,6’sının aşılandığını belirtmesi önemli bir husustur. Eğitimcilerimiz yüz yüze eğitime bu noktada hazırdır.

Öte yandan PCR testi ile ilgili bir zorunluluk olmaması gerektiğini en baştan beri dile getiriyoruz. Aşı olanların dahi Covid olduğunu göz önüne aldığımızda aşı olmayan eğitimcilere PCR testi zorunluluğu anlamsız bir uygulamadır. Tabi şunu da belirtelim ki; ankette katılımcıların yüzde 61’i eğitim çalışanlarına getirilen PCR testi zorunluluğunu desteklerken, yüzde 45,3’ü öğrencilere de bu testin uygulanması gerektiği görüşünde.

Ankete katılanların yüzde 36,2’si öğrencilere de aşı zorunluluğu getirilmesini isterken, yüzde 47,9’u 12 yaşından büyük öğrencilerin aşılanması gerektiği görüşünde. Ayrıca ankete katılanların büyük bölümünün yüz yüze ders sürelerinin 10 dakika azaltılarak 30 dakikaya düşürülmesini istemesini de Milli Eğitim Bakanlığı dikkate almalıdır.”

 

Kaynak: anka