Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, sağlık çalışanlarına karşı artarak devam eden şiddet eylemlerine karşı etkin ve acil önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Üney, “Sağlık çalışanlarına yönelik herhangi bir gözdağı, tehdit ve fiili müdahalenin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Güvenlik güçlerinin ve yargı organlarının, şiddet eylemlerini gerçekleştirenlere karşı ‘sıfır tolerans’ ile yaklaşmasının bu mücadelede büyük önem taşıdığı da unutulmamalıdır” dedi.

TEB Başkanı Üney, son olarak Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi'nde görev yapan bir hemşireye saldırı olduğunu hatırlattı ve Türk Eczacıları Birliği olarak sağlık çalışanlarına uygulanan şiddeti kınadıklarını belirtti. Üney’in bugün yaptığı yazılı açıklama şöyle:

"SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZA YÖNELİK ŞİDDET EYLEMLERİNE HER GÜN BİR YENİSİ EKLENMEKTEDİR"

“Pandemi sürecinde fedakâr çalışmalarıyla dünya ölçeğinde örnek çaba gösteren sağlık çalışanlarımıza yönelik pervasız şiddet eylemlerine ne yazık ki her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Son olarak Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde görev yapan hemşire Gülhan D.’ye hamile olduğunu belirtmesine karşın acımasızca uygulanan şiddet, saldırganlığın boyutlarını gözler önüne sermektedir. Her geçen gün dozajı artan şiddet eylemleri, artık sadece sağlık çalışanlarımızı değil, bütün toplumun nitelikli sağlık hizmetlerine ulaşımını da tehdit etmektedir.

"SIFIR TOLERANS"

Diğer yasal düzenlemelere ek olarak, en son 2020 yılında TBMM’de kabul edilen sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik yasal düzenlemelere rağmen, sağlık kurumlarımızdaki saldırıların artarak devam etmesi özellikle uygulamada yeni önlemler alınmasını zorunlu kılmaktadır. Sağlık kurumlarımızda her an şiddetin hedefi olma kaygısıyla görev yapan çalışanlarımızın yaşamsal haklarını korumak, aynı zamanda topum sağlığını korumak anlamında birincil görevdir. Sağlık çalışanlarına yönelik herhangi bir gözdağı, tehdit ve fiili müdahalenin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Güvenlik güçlerinin ve yargı organlarının, şiddet eylemlerini gerçekleştirenlere karşı 'sıfır tolerans' ile yaklaşmasının bu mücadelede büyük önem taşıdığı da unutulmamalıdır. Türk Eczacıları Birliği olarak pandemi koşullarında tüm olumsuz şartlara rağmen fedakârca topluma hizmet sunan sağlık çalışanlarına uygulanan şiddeti bir kez daha lanetliyor, şiddetin önlenmesinde atılacak bütün adımların yakın takipçisi olacağımızı yineliyoruz.”  

 

Kaynak: anka