HABER: CEM HAYAT - KAMERA: AŞKIN ÖZDEMİR

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'na turist rehberleri için hibe destek çağrısı yaptı. Konuyla ilgili yetkili makamlarla temasta olduklarını belirten Tural, "Turist rehberlerine devletimizin, hükumetimizin sahip çıkması şart" dedi. Tural ayrıca bayram döneminde sahte rehberlerin önüne geçmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

TUREB Başkanı Suat Tural, turizm faaliyetlerinin yoğun olacağı bayram dönemine girilirken, turist rehberlerin sorunları ve beklentileri hakkında ANKA Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Tural, pandemi nedeniyle 2020 yılında eylemli olan rehberlerden 2021 yılı için çalışma kartı ücreti almadıklarını belirtti. Turist rehberliği bölümü mezunlarının yabancı dil şartı aranmaksızın mesleklerini yapabileceklerine ilişkin söylentilerle ilgiliyse "Yabancı dil bilmeksizin turist rehberi olabilmek mümkün değildir. Bunun mümkün olmaması için de TUREB’in tavrı çok bellidir" dedi.

Tural'ın açıklamaları şöyle:

"HİBE TALEPLERİMİZİ TEKRAR TEKRAR YETKİLİ MAKAMLARA İLETTİK"

"Açıkçası biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir hibe desteği ya da ekonomik bir destek bekliyorduk. Çünkü turist rehberleri pandeminin başlangıcından çok daha önce işsizlikle karşı karşıya kaldılar. Bugün geldiğimiz noktada turist rehberlerinin yaşadığı işsizlik süreci neredeyse 20 ayı bulmuş durumda ve meslektaşlarımız gerçekten ekonomik darboğazda. Bu sürecin hemen başında turist rehberlerine özel bir kredi paketi açıklandı. Bir kısım meslektaşımız bu kredi paketinden faydalanabildi ama şu an geldiğimiz noktada bu kredinin geri dönüşlerini yapmakta dahi meslektaşlarımız zorlanıyor. O yüzden biz yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızdan, Hazine Bakanlığı’mızdan muhakkak turist rehberlerine özel bir hibe desteği bekliyoruz. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Meclis’teki bütün milletvekillerine ulaşarak onlara durumu anlattık. Geçtiğimiz aylarda yaptırdığımız bilimsel bir çalışmamız da var, turist rehberlerinin bu süreç içerisinde yaşadığı zorlukları ortaya koyuyor. O çalışmalardan da alıntılar yaparak hibe ve ekonomik destek taleplerimizi tekrar tekrar yetkili makamlarda dile getirdik, dile getirmeye de devam edeceğiz.

"8 BİN 500 REHBERİN NEREDEYSE 5 BİNİNİN HERHANGİ BİR AİDAT ÖDEMEMESİNİN YOLUNU AÇTIK"

2020 yılında eylemli olmuş meslektaşlarımızın hiçbirinden biz çalışma kartı ücreti almadık. Zaten sistemimizi de buna göre oluşturduk. Çünkü bizim sistemimiz online bir sistem. 2020 yılında eylemli olmasına rağmen çalışma kartı başvurusunda bulunurken, bir meslektaşımızın çalışma kartı ücreti ödemesi mümkün değil. Bununla birlikte oda aidatları konusunda da hem indirimlere gittik hem de şu an Türkiye’de bulunan 8 bin 500 eylemli meslektaşımızın neredeyse 5 bininin herhangi bir şekilde aidat ödememesinin de yolunu açtık. Ancak odalarımız özerk kurumlar. Bir noktada kararları kendileri veriyorlar. Bizler yasa ve mevzuat gereği aidat alınmamasının önünü açabiliyoruz. Bunu uygulayan odalarımız oldu, bu da yine rehberlerin büyük bir çoğunluğunu aslında kapsıyor.

"KURBAN BAYRAMI'NDA MESLEKTAŞLARIMIZIN EVLERİNE PARA GÖTÜREBİLECEKLERİNİ UMUT EDİYORUZ"

Pandeminin kısmi kapanmaya geçtiği süreçten itibaren Türkiye’nin dört bir yanında sahadaki denetmenlerimizle yasa dışı turist rehberliğinin önüne geçmeye çalıştık. Bununla birlikte yaptığımız bilinçlendirme çalışmalarıyla özellikle yurt içindeki gezginlerimizin, turist rehberleri olmaksızın turlara katılmamasını sağlamaya çalıştık. Bayramlar iç turizm hareketliliğinin zirveye çıktığı zamanlardır. Bu Kurban Bayramı için de beklentilerimiz bu yönde. Bununla birlikte biz bayram öncesinde, bayram boyunca ve bayramdan sonra da Türkiye’nin dört bir yanında yoğun bir biçimde denetimlerimizi sürdüreceğiz. Bu denetimleri yaparken ki hedefimiz öncelikle halkımızın yasa ve mevzuat çerçevesi içerisinde hak ettiği hizmeti alabilmesini sağlamak. Bu noktada biz, Kurban Bayramı’nda en azından geçtiğimiz döneme baktığımızda ondan çok daha fazla meslektaşımızın iş bularak mesleklerini icra edebileceklerini, uzun bir aradan sonra evlerine para götürebileceklerini umut ediyoruz.

"GERÇEK İSTANBUL'U GERÇEK REHBERLERLE KEŞFEDİN"

Meslektaşlarımızın hakkını koruyabilmek adına özellikle yerli yolcularımızın bilincini artırıp belediyelerimizle ortak çalışmalara girmek istiyoruz. Bu bilinçlendirme çalışmalarımızdan birini daha önce Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapmıştık. Reklam panolarına şunu yazıyoruz, diyoruz ki ‘Gerçek İstanbul’u Gerçek Rehberlerle Keşfedin.’ Çünkü maalesef turist rehberliği ya da rehber adı rehber olmayan insanlarca da çok kullanılıyor ve gerçek turist rehberi kimdir çok bilinmiyor. Önümüzdeki günlerde Aydın, Bursa, Şanlıurfa, İzmir gibi belediyelerin de desteğiyle bu bilinçlendirme çalışmalarımız da Türkiye’de artıracağız."

"İKİ YILLIK İŞSİZLİK BAŞKA BİR ŞEYE BENZEMİYOR"

Yurt dışından gelen turistlerin delta varyantı potansiyeli taşıdığı konusuna da değinen Tural, bundan dolayı endişe duyduklarını ancak maske, mesafe, temizlik ve aşılanmayla birlikte korkularının azaldığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın da girişimleriyle birlikte aşılamada öncelikli gruplar arasındaydık. Bütün meslektaşlarımızın aşı uygulamalarını kendi sağlıkları açısından önemle rica ediyorum. Biz daha pandeminin hemen başında online pandemi eğitimi programımızı hayata geçirdik, bütün meslektaşlarımızın bu programı izlemeleri de zorunlu. Eğer ki tüm dünyada söylendiği üzere maske mesafe temizlik koşulları ve aşılama bizleri koruyabilecekse meslektaşlarımızın çalışması taraftarıyım. Çünkü iki yıllık işsizlik başka bir şeye benzemiyor. Elbette korkuyoruz ama burada toplum sağlığını bizden önce gözetmesi gereken makamlar bellidir ki zaten o makamların da muhakkak bu varyant tehlikeli hale gelince gereken önlemleri alacağına inanmak istiyoruz. Bu süreçte maalesef bizim de camia olarak bu hastalıkta kaybettiğimiz meslektaşlarımız oldu. Kimisi de maalesef yaptıkları turlarda yakalandılar bu virüse. O yüzden her şeyin başı sağlıksa şu an için de sağlığımızın temeli; maske, mesafe, temizlik ve aşılanma. Bunların hepsini yaptıktan sonra göreceli olarak korkumuzun azaldığını söyleyebilirim."

"BUGÜN BİZE VERİLECEK EKONOMİK DESTEK, İYİ YETİŞMİŞ KADROLARIN MESLEKTE KALMASINI SAĞLAYACAK"

Tural sözlerini şöyle noktaladı:

"Turist rehberliği stratejik bir meslektir ki bunu Türkiye, aslında Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri böyle kabul etmiştir, o yüzden kıymetli bir meslektir. Bu sebeple böylesi ağır, dünyanın altında ezildiği bir dönemde en çok etkilenen sektör olan turizmin, en ağır etkilenen paydaşları olan turist rehberlerine devletimizin, hükumetimizin sahip çıkması; bizlere hibe olarak ekonomik destek sağlaması şart. Biz bunu muhakkak bekliyoruz. Bugün bize verilecek ekonomik destek, böylesine iyi yetişmiş kadroların bu meslekte kalmasını sağlayarak uzun vadede Türkiye Cumhuriyeti’ne çok daha büyük katma değer sağlayacaktır."

 

Kaynak: anka