Tüm Kamu-Der Genel Başkanı Halit Önük, kadroya alınmayan, "hizmet sözleşmesi" kapsamındaki taşeron işçilerin kadroya alınmasını istedi. Önük, "600 bin kişi kadroya geçmiş olsa söylendiği gibi devlete yük değil büyük kâr ettirir. 600 bin kişi üzerinden taşeron firma ayda sadece 100 lira kazanmış olsa ayda 60 milyon yapıyor" diyerek kadroya geçişin hazineye külfet getirmeyeceğini söyledi.

ANKA Haber Ajansı'na açıklama yapan Önük, taleplerini iletmek için geldikleri Ankara’da kamu kurumları, iktidar partisi ve sendika konfederasyonları ile görüşemediklerini söyledi. 

Kamuda çalışırken KHK kararı ile kadroya geçen işçilerin ve kadroya alınmayan "hizmet sözleşmesi" kapsamındaki taşeron işçilerin sıkıntılarına dikkat çekmek istediklerini söyleyen Önük, “Salı gününden beri Ankara’dayız. Siyasi partilerle görüştük. Sendikalardan da talep ettik ama işçileri temsil eden kesim olmamıza rağmen sadece TÜRK-İŞ Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay’la telefonda görüştük. Onun dışında görüşme imkanı olmadı” sözleriyle sitem etti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan 32 bin geçici personelin 15 Haziran’dan itibaren 2 aylığına iş akitlerinin dondurulduğuna dikkat çeken Önük, “10 ay kadrolu çalışıyor, iki ay kaderlerine terk ediliyor. İşçiler çalıştığı ayın ücretini aldığı için maalesef 3 ay bu arkadaşlarımızın evine ekmek girmeyecek. Bunları anlatmak için geldik” diye konuştu.

Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçinin kadroya alınmasının hazineye yük getirmeyeceğini öne süren Önük, şunları söyledi:

“600 bin kişi kadroya geçmiş olsa söylendiği gibi devlete yük değil büyük kâr ettirir. 600 bin kişi üzerinden taşeron firma ayda sadece 100 lira kazanmış olsa ayda 60 milyon yapıyor. Yılda 660 milyon TL devletimizin kâra geçmesini istiyoruz. Bu arkadaşlarımızın kadrosunu verin 660 milyon devlet kasasında kalsın. Hadi yarısını işçiye verin. Ben bunu 100 TL kâr payı üzerinden hesapladım. Çok üzerinde olduğumuzu biliyoruz. 350-400-500 TL kâr edilen yerler var. Ben bunu Cumhurbaşkanımıza anlatayım. Eminim o da bunu uygun görür. Çünkü devletimiz şu an zarar ediyor.”

Kamuda en düşük işçi maaşının 4 bin 800 TL olması gerektiğini savunan Önük, sendika konfederasyonlarına da bu konudaki sözlerinin arkasında durmaları için çağrı yaptı.

 

Kaynak: anka