Tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara'nın hayatına son vermesinin ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) Tıp Öğrenci Kolu, "Geleceksizlik çemberinde bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yok. Bizlerin gelecek kaygısına, baskılara, cemaat-tarikat yurtlarına mahkum olmadığı bir yaşam için, hekimlik değerlerine uygun emeğimizin karşılığını alarak çalıştığımız bir sağlık ortamı için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

TTB Genel Merkezi'nde, TTB Tıp Öğrenci Kolu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dilay Salman tarafından bugün yapılan açıklamada, tıp öğrencilerinin talepleri anlatıldı. Açıklamaya TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı da katıldı. Açıklama şöyle:

"DENETİMLERİN YAPILMAMASI, TARİKATLARIN TEŞVİK EDİLMESİ KAÇ ARKADAŞIMIZI DAHA KAYBETTİRECEK"

"Fırat Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisi sıra arkadaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerine, arkadaşlarına ve tıp camiasına başsağlığı diliyoruz. Tıp eğitiminin zorlukları bir yana; eğitimde tanınmayan barınma hakkının, yok edilen umutların, geleceğimizin giderek artan karanlığının, tarikatlara teslim edilen hayatların gün yüzüne çıkmış halidir bu yaşananlar ve bizim isyanımızdır. Cemaat yurtlarında dayatılan yaşam şekli ve gelecek kaygısı yine bir arkadaşımızı aramızdan aldı. Ülkemizdeki birçok öğrencinin yaşadığı gibi, arkadaşımız da barınma sorunundan kaynaklı cemaat yurduna mecbur bırakılmıştı. Cemaat yurtlarında yaşanan son olaylara rağmen hâlâ denetimlerinin yapılmaması, tarikatların teşvik edilmesi bize kaç arkadaşımızı daha kaybettirecek?

"1.405 HEKİM YURT DIŞINA ÇIKMAK İÇİN TTB'YE BAŞVURDU"

Barış ve demokrasinin olmadığı, özgürlüklerin kısıtlandığı bir ortamda her yurttaş gibi geleceğe dair kaygılarımız giderek artıyor. Somutlaştırmak gerekirse; tıp öğrencileri arasında artan yurt dışına yerleşme planları ve 2021 yılında bin 405 hekimin yurt dışına çıkmak için TTB’ye başvurması ve aynı zamanda TTB verilerine göre pandemi döneminde yaklaşık 9 bini aşkın hekimin kamu hastanelerinden istifa etmesi, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ TÜM ÖĞRENCİLERİN TEMEL İHTİYAÇLARINI ÜCRETSİZ KARŞILASIN"

Bizim taleplerimiz;

- Türkiye Cumhuriyeti devleti, tüm öğrencilerin barınma, beslenme, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını ücretsiz karşılasın.

- Tıp fakültelerinde eğitim ve sınav sistemi, öğrencileri yıpratmamak üzere bizlerin de dâhil olduğu bir süreçle yeniden değerlendirilsin.

- Mobbinge karşı gerekli önlemler alınsın.

- İntörn hekim maaşları asgari ücret düzeyine çıkarılsın.

- Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve maaşları acilen iyileştirilsin.

Geleceksizlik çemberinde bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yok. Yalnız değiliz, bir aradayız, birbirimizin çaresiyiz. Bizlerin gelecek kaygısına, baskılara, cemaat-tarikat yurtlarına mahkum olmadığı bir yaşam için, hekimlik değerlerine uygun emeğimizin karşılığını alarak çalıştığımız bir sağlık ortamı için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz."

"UMUTSUZLUĞUN DAYATILDIĞI KOŞULLARDA BİZ UMUDU VAR ETMEK İÇİN GEREKENLERİ YAPMAYA SÖZ VERDİK"

TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise özetle şunları söyledi:

"Özellikle son dönemde geleceksizliğin giderek dayatıldığı; yalnızca hekimler, yalnızca hekim adayları için değil tüm Türkiye için, tüm insanlık için geleceksizliğin, umutsuzluğun dayatıldığı koşullarda biz, umudu var etmek için gerekenleri yapmaya söz verdik. 

Barınmayı biz kamusal olanaklarla sağlayamadığımızda, beslenme hakkını kamusal olanaklarla destekleyemediğimizde, eğitimi kamusal olanaklarla gerçekleştiremediğimizde bu alanı dolduracak ve bu alanda insanları özgürlüğünden, var oluşundan uzaklaştıracak ve ne yazık ki ümitsizliğe sevk edecek süreçlerin de olması kaçınılmazdır. O nedenle bunları önleyecek olan bizlerin, tüm Türkiye yurttaşlarının bu kamusal hakları talep etmesi ve bu kamusal hakların yerine getirilmesi için de mücadele etmesi gerekir."

Kaynak: anka