DAVUT GÜLEÇ

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Tomarza’da esnaf ve vatandaşlarla buluştu. Vatandaşlar fiyat artışlarından şikayet ederken, bir çiftçi Arık’a, “Tohum alamıyoruz, hayvanlarımıza destek alamıyoruz. Hiçbir şey alamıyoruz. Biz bittik ağabey, yemin yanına varılmıyor. Allah için gelin, Allah için yapın” diye dert yandı. Arık, çiftçiye, “Değiştireceğiz inşallah, milletin parasını millet için harcayacağız” diye karşılık verdi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, İl Başkanı Ümit Özer ve İlçe Başkanı Ertan Demirezen, Tomarza’da esnaf ve vatandaşlarla buluştu. İYİ Parti Tomarza İlçe Başkanı Ümit Koçoğlu’nun da katıldığı ziyarette, Arık’ı karşısında gören bir çiftçi ve vatandaşlar şikayetlerini şu sözlerle dile getirdiler:

Vatandaş : Tohum alamıyoruz, hayvanlarımıza destek alamıyoruz. Hiçbir şey alamıyoruz. Biz bittik ağabey, yemin yanına varılmıyor. Allah için gelin Allah için yapın.

Arık: Değiştireceğiz inşallah, milletin parasını millete harcayacağız. Bu hükümet başkalarına harcıyor. Kolay gelsin.

Vatandaş: İnşallah, sağ ol.

Vatandaş : İnşallah düzelecek, düzelecek.

Arık: Çiftçinin yemi arttı, gübresi arttı, ilaç fiyatı arttı, hayvan fiyatı düştü, et fiyatı düştü, böyle bir şey olur mu? Nasıl oluyor, akıl sır ermiyor.

Vatandaş: Oluyor. Bayağı bayağı oluyor. Bu adam çiftçi, ben veterinerim. Bu adam bana kan ağlıyor, ben bu adama kan ağlıyorum.

Arık: Nasıl olacak bu iş, diye.

Vatandaş: Hani Avrupa kıskanıyordu bizi? Kıskanır.

Özer: İşler nasıl?

Arık: Var mı sıkıntı?

Vatandaş: İşler gördüğünüz gibi, kimse yok.

Arık: Millette para olmayınca alım gücü yok. Geçen yıla göre fiyatlarda sizin alımınız nasıl?

Vatandaş: Fiyatlar iki katından fazlası.

Arık: İki katından fazla arttı, değil mi?

Özer: Neyse düzen değişecek. Desteklerinizle bu düzen değişecek. Değiştireceğiz. 

Arık: Allah gücünüzü artırsın.

Arık: Esnafı gezdik. Kimisi haline şükürler ediyor ama ‘Sıkıntıdayız’ diyor.

Vatandaş: İnanç olarak şükretmek zorundayız ama gerçekte öyle değil.

Vatandaş: Görünen köy kılavuz istemiyor.

Arık: Şu üç harfli marketlerden şikayetçiler.

Vatandaş: Şikayetçiyiz efendim onlardan da yapacak bir şey yok.

Arık: Pandemi döneminde kapandık, ‘yeterince destek alamadık’ diyorlar. ‘Geçen hafta aldığım ürünü bu hafta alamıyorum, zam geliyor’ diyor. ‘Sattığım fiyattan alıyorum’ diyor. ‘Ne olacak bizim halimiz, bizi kurtarın başkanım’ diyorlar.

Vatandaş: Esnafı suçluyorlar, efendim. Bunu denetlemek esnafın görevi değil ki. Devlet bunu denetleyecek. Hali mi denetleyecek, komisyoncuyu mu denetleyecek, toptancıyı mı denetleyecek? Bu doğru söylüyor. Şimdi en bol olması gereken domates hâlâ 5 lira. Karpuz öyle. Tarlalardan çıktı, insanlar karpuzu çöpe döküyor ama fiyatlar ne hikmetse düşmüyor.

Arık: Markete gelene kadar üç-dört kat artıyor. Çiftçiler yine dertleniyor. ‘Ben üretiyorum ama markete gelene kadar sekiz kat oluyor’ diyor. Yani bir plansızlık, düzensizlik, bu milletin parasını heba ediyorlar. Milletin parasını millete harcamıyorlar. Bir avuç insana harcıyorlar. Geçmediğimiz köprüden, geçiş garantili köprüden, hasta garantili hastaneler vesaire ama az kaldı sabredin. Bu çıkmazdan çıkacağız.

Vatandaş: Marketler yasası, Meclis açıldığı zaman çıkacak mı?

Arık: Marketler yasasını, umarım derdinize çare olacak şekilde…

Vatandaş: Çare olmaz efendim, yedi tane market oldu. Herkes açacağını açtı, her yere artık. Bunu biliyorlardı zaten. Bunların, marketlerin sahibi de mecliste oturuyor zaten. Hepsinin bir şekilde ortaklığı var. Çıksa ne olacak bize faydası yok, bu aşamadan sonra. İnşallah iyi şeyler olacak diye bekliyoruz.

Arık: Dertli olmayan var mı?

Vatandaş: Dertli olmayan var mı? Cebimizdeki parayla aldığımız malzeme bir.

Vatandaş: Fiyatlar ikiye mi katladı, üçe mi katladı?

Vatandaş: Fiyatlar ne ikisi, üçe, katlandı.

Arık: Köprüyü yapanlar dertli değil. Onlar dolar üstünden alıyor paralarını. 

Vatandaş: Davayı devam ettiriyorsun değil mi başkanım?

Arık: Ediyor, ediyor. Onun arkasındayız.

Vatandaş: Arkasında duruyorsan iyi. Zaten ben seni takip ediyorum. Dava nasıl gidiyor, nasıl yapıyor, helal olsun tebrik ederim seni.

Arık: Bu esnafın hali ne olacak?

Vatandaş: Esnafın hali, yaptığı cezayı kendi eliyle kendi eli ile çekecek.

Arık: Yaptığı ceza derken?

Vatandaş: Efendim, beş yılda bir söz hakkı veriyor. Söz hakkını iyi değerlendir, iyiye git. Kötüye gerek yok. Şikayet değil ama halimizi görüyorsun. 41 yıldan beri burada ben esnafım yani. 41 yıl. 41 yılın cezasını bu sene çektik. Senetlerimizi ödeyemiyoruz. Ne deyim milletvekilim? Allah işlerini güçlerini rast getirsin. Çay ikram içelim.

Arık: Çayımızı da içeriz, yemeğimizi de yeriz, başka zaman olur inşallah.

Vatandaş: Bin lira ayda, bizi kurtarmıyor ki. Beni 17-20 gün ya da bir ay kapatıyorsun. B enim sigortam zaten, Bağ-Kurum bin 300 lira. Aydan aya ben bin 300 lira yatırıyordum. Senin verdiğin bin lira ile ben nasıl çıkayım?

Arık: Avrupa Birliği ülkelerinde de kapattılar. Arkadaş senin ne kadar gelirin var? Şu kadar. Al sana bu parayı, senin kiranı, stopajını, ertelediler gerçekten destek oldular. Yani paylaştılar.

Vatandaş: Onlar bizi nasıl kıskanıyor, ben anlayamadım.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Milletvekili Çetin Arık, İl Başkanı Ümit Özer ve yönetimin ilçede gezmesi

* Vatandaşların, Çetin Arık ile konuşmaları

Kaynak: anka