KEMAL ÖZDİLEK

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Tokat Kadın Meclisleri, Azra Gülendam Haytaoğlu cinayetini protesto etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Tokat Kadın Meclisleri üyesi kadınlar, bugün Tokat kent merkezinde bulunan yeraltı çarşısı üzerinde toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

“Bugün, geçen hafta perşembe gününden beri kayıp olan ve dün canice öldürüldüğü anlaşılan Azra Gülendam için burada toplandık. Azra'nın işkenceyle öldürüldüğünü öğrendik. Azra'nın kayıp ihbarı verildiğinde yetkililer, ‘Telefon sinyaline ancak pazartesi günü bakabiliriz’ demişler. Azra’nın öldürüldüğü haberini aldığımız gün, yani pazartesi günü Azra artık aramızda değildi. Dün Azra'nın öldürülmesi üzerine eylemlerimizi planlarken cumartesi gününden beri kayıp olan Emine Gökkız'ın cansız bedeni bulundu. Aynı gün iki kayıp kadının ölüm haberini aldık. Kadınları koruması gerekenler nerede?

“YETKİLİLER NEREDE”

Ormanlar yanıyor, kadınlar öldürülüyor… Günlerdir binlerce ağaç, yüzlerce hayvan, onlarca insan yanarak can verdiler. Yangınlar hala söndürülmediği için ormanlar hala yanmaya devam ediyor. Azra'yı günlerdir bulmayanları, yangınlar büyürken havadan müdahale etmeyenleri gayet iyi biliyoruz.

Devlet önlem almak, tedbir almak korumak zorundadır. Kadın cinayetleri için önlem almayanlar da iklim krizleri, yangınlar, seller depremler için önlem almayanlar da bunlardan sorumlu olanlardır.

Sorumluları biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına karar verenler, 6284 sayılı Kanun’u uygulamayanlar, Azra'nın öldürülmesinin sorumlularıdır. Ormanları talan edenler, arsa arsa patronlara peşkeş çekenler, yangın uçağı almak yerine lüks uçaklarla ülke ziyaretlerine gidenler, yangında, selde ölen canların sorumlusudur.

Azra'yı da Emine Gökkız'ı da korumak mümkündü. Günlerce meydanlarda savunduğumuz İstanbul Sözleşmesi ile kadın cinayetlerini önlemek mümkün. İstanbul Sözleşmesi'nden tam da bu yüzden vazgeçmiyoruz.

Yangınlara biz müdahale ederken, Azra Gülendam Haytaoğlu'nu biz bulmaya çalışırken, şüpheli kadın ölümlerini biz aydınlatmaya çalışırken yetkililer nerede? Biz, doğayı, kadınları, çocukları korumaya çalışırken sorumlular görevlerini yerine getirmek için ne bekliyorlar? Biz yetkililerin yapmadıklarını anlatmaya, görevlerini yapmaları için mücadele etmeye devam edeceğiz. O koltuklarda oturanlar ya görevlerini yapacaklar ya da o koltukları boşaltacaklar. İklim krizini, kadın cinayetlerini durdurmak için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Kaynak: anka