Tamer Arda ERŞİN- Ünal AYDIN

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, “tam kapanma” döneminde kolluk güçlerinin yollarda yaptığı denetimlerin yurttaş ile şoförleri karşı karşıya getirdiğine dikkat çekerek, “Bizim şoförlerimiz arada kalıyor, vatandaş mağdur oluyor” dedi.

Koronavinüs pandemisi nedeniyle 17 Mayıs 2021’e kadar sürecek “tam kapanma” sürecinde kolluk güçleri yollarda yurttaşların izin belgesini sormaya başladı. İşe gidiş ve dönüş saatlerinde yapılan denetimler trafiğin yoğunlaşmasına neden oldu. TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş da bu kontrollerin yurttaşlar ile otobüs şoförlerini karşı karşıya getirdiğine işaret ederek, şunları söyledi:

 “Denetimin otobüsü durdurularak yapılması doğru değil. En azından yoğun duraklarda yapılabilir. Şoför arkadaşlarımıza da ‘İzin belgen var mı?’ diye soruyorlar. Zaten şoför arkadaşlarımız muaf. Şoför olmayan bir adamın direksiyona oturma şansı yok. Otobüsü durdurarak değil de kontrol noktalarında otobüslere ayrı şerit açılarak, devam etmesine izin verilmesi lazım.”

Pandemi nedeniyle toplu taşıma araçlarına getirilen kapasite kısıtlamasını hatırlatan Soydaş, şehirlerde belediyelerin toplu taşıma araçlarının talebe cevap verebilmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, özel halk otobüsü şoförlerinin de duraklarda kapasite sınırlaması nedeniyle sorun yaşadığını bildirdi. Soydaş, şoförlerin yolcuyu aldığında ceza verdiğini, almadığında yurttaşların tepki gösterdiğini belirterek, “Araba dolduğu zaman durağa durmadığınızda el kol hareketleri, hakaretler dışarıdan duyuyorsunuz” dedi.

“YÖNETİCİLER DE BİLİYOR”

Soydaş, mevcut araç kapasitesiyle talebe cevap verilmesinin mümkün olmadığı “yöneticilerin de bildiğini” aktararak, “Mesai saatlerini bir şekilde düzenlemeleri lazım. Ücretsiz taşımaya bu dönemde son vermeleri lazım. Kimse alınmasın ücretsiz taşıdığımız insanlar otobüsleri keyfi kullanıyorlar. En azında aracın mevcut kapasitesiyle hakikaten ihtiyacı olan insanlara hizmet etmiş oluruz” diye konuştu.

Soydaş, sorunu çözümü için emniyet güçlerinin şoförlere opsiyon kullanması gerektiğini ya da ilk hıfzıssıhha kurullarının kararlarını gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bizim şoförlerimiz arada kalıyor, vatandaş mağdur oluyor” diye dert yandı. Soydaş, “en azından tam kapasite olmasa bile ayakta yolcu sayısının yükseltilmesi” gerektiğini bildirdi.

ESNAF MAĞDUR

Soydaş pandemi döneminde otobüs şoförlerinin maddi olarak zor duruma düştüğüne de dikkat çekerek, esnafın yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Biz maliyetli bir sektörüz. Hem çalışmak zorundayız, çalışarak da zarar ediyoruz. Beklediğimiz destekleri de göremedik. Sayılı illerde destek verdi belediye başkanları. Genel olarak beklentimiz, yeni açıklanan pakette 3 yıl ödemesiz kredilerle ve hibelerle bu sektörün desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye genelinde yan sektörlerle beraber 500 bin kişi var, bu sektörden geçinen.”

Soydaş, Ankara, İstanbul, Bursa ve Kocaeli büyükşehir belediyelerinin toplu taşıma esnafına destek olduğunu ancak diğer illerdeki belediyelerin Belediyeler Kanunu’ndaki hükümle nedeniyle yardımda bulunamadığını açıkladı. Soydaş, Belediyeler Kanunu’na tabi belediyelerin de esnafı destekleyebilmesi için mevzuat düzenlemesi yapılması için Çevre ve Şehirciilk Bakanı Murat Kurum’a taleplerini ilettiklerini ancak halen düzenlemenin çıkmadığını duyurdu.

"BU CAMİAYI ARTIK YORMAMALARI GEREKİYOR"

“Zaten borçlu bir sektördük, birçok arkadaşımız kredi de kullanamıyor borçları nedeniyle” diyen Soydaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iki kez görüştüklerini ve taleplerini anlattıklarını ancak halen kanunu düzenlemelerin ve taleplerini yerine getirilmediğini bildirdi. Soydaş, yetkililere “Bu camiayı artık yormamaları gerekiyor. Çünkü hakikaten söyleyecek söz de kalmadı” dedi.

Soydaş, pandemi döneminde borçları nedeniyle kimi esnafın otobüsünü kapısının önüne çektiğini ve çalışmama kararı aldığını kimi esnafın da kredi borcu nedeniyle bankadan aracına hacizli duruma geldiğini söyledi.

 

Kaynak: anka