TMMOB’a bağlı meslek örgütleri, Ankara’da Bilkent-İncek yol projesini yargıya taşıdıklarını belirterek, “Gökçek’in ODTÜ’yü bölen, rant alanlarını ve sermaye çevrelerinin projelerini ödüllendiren bu yol, rantın yoludur. Bu rant yolunun ihalesinin iptalini yargıya taşıdığımızı, Ankara’nın doğru kentleşme politikaları ile gelişmesi için mücadeleye devam edeceğimizi ilan ediyoruz” açıklamasını yaptı.

TMMOB’a bağlı Harita ve Kadastro Mühendisleri, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası bugün Bilkent-İncek yol projesiyle ilgili olarak ODTÜ yol yapımı için ihale edilen ormanda basın toplantısı düz enledi. “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı” ihalesi ile Eskişehir Yolu ve Ankara-Niğde Otoyolunu birbirine bağlayan 11,8 kilometrelik yol yapım ihalesinin yargıya taşındığı bildirildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Nihal Evirgen’in okuduğu açıklama metni şöyle:

 "BU YOL ODTÜ ORMANINI YOK ETMEK DEMEKTİR"

“Ankara Büyükşehir Belediyesi halihazırda Gökçek döneminde yargıya taşıdığımız ve iptal ettirdiğimiz yüzlerce imar planını savunmaya devam etmekte ya da hiçbir değişiklik yapmadan yeniden onaylamaktadır. Mahkeme süreçleri devam eden projeleri ise, hukuki süreçlere sığınarak, rant projelerini tamamlamayı asli görevi olarak görmektedir. Atatürk Orman Çiftliği’nden geçirilen yol ve ODTÜ’yü bölen yol son örneklerdir...

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin tamamlamaya çalıştığı bu yol ODTÜ Ormanını yok etmek, yolun batısında kalacak olan 94 hektarlık orman alanını rant çevrelerinin kucağına atmak, yol için kesilen 24 hektarlık orman alanının da üzerine asfalt dökmek demektir. Bu yolların ranttan başka hiçbir açıklaması yoktur. Bu yol herhangi bir üst ölçekli planda yer almamaktadır. Bu yolun yapımı hiçbir bilimsel ve hukuki gerekçeye dayanmamaktadır.

Gökçek’in ODTÜ’yü bölen, rant alanlarını ve sermaye çevrelerinin projelerini ödüllendiren bu yol, rantın yoludur. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak, bu rant yolunun ihalesinin iptalini yargıya taşıdığımızı, Başkent Ankara’nın kamu yararı esaslı, katılımcı, doğru kentleşme politikaları ile gelişmesi için mücadeleye devam edeceğimizi, rant çevrelerine, onlara yol açanlara ve kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz.”

 

Kaynak: anka