Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) 101. Yaşına girdiğini belirten parti Merkez Komitesi üyeleri, “Eşit, özgür, laik ve bağımsız bir ülke, Sosyalist Türkiye” temasıyla 12 Eylül’de Kartal’da düzenleyecekleri miting için çağrıda bulundu.

Mustafa Suphi’nin kurduğu Türkiye Komünist Partisi, kuruluşunun 101 yılını kutluyor. 10 Eylül 1920 tarihinde kurulan TKP, bu yıl İstanbul Kartal’da "Emekçi halkın çaresiz bırakılmasına izin vermeyeceğiz" mesajıyla pazar günü miting düzenleyecek.

TKP Merkez Komitesi’nden partilerinin kuruluş yıl dönümüne ilişkin yapılan yazılı açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

"TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ 101 YAŞINDA: Kimi esir düştüğü topraklarda sürgünde, kimi işgale karşı cephede, kimi işgal altında tersanelerdeyken; atölyelerde onlarla, yüzlerle sayılan insanın, komünistin emeği, gözyaşı, canı, kanı ve umuduyla kuruldu partimiz. Olmaz denen olmuş, hemen yanı başımızda 20. asrın ezilenleri çarını, soylusunu, burjuvasını, ağasını dinlememiş tepetaklak etmişlerdi saltanatlarını. Eşitlik ve özgürlüğün hüküm süreceği bir çağdı başlayan. TKP bu çağa doğdu, bu çağın çağrısına uydu. Anadolu’da işgali sonlandırmak, emperyalistlerle iş birliği yapan sarayı alaşağı etmek için verilen kurtuluş mücadelesinde ön safta yer almayı ilk görevi saydı.

TKP DARBELER ALDI, HIRPALANDI, HER SEFERİNDE YENİDEN ZORLADI: Sınıfını bildi, burjuvazinin egemenliği karşısında hep işçi sınıfının, ezilen emekçilerin çıkarının, gelecek güzel günlerin kavgasını verdi. Halkın aydınlanmasının olmazsa olmazı saydığı laikliği, memleketinin soluk alabilmesi için bağımsızlığı temel ilke edindi. Dünyada emperyalizmin, Türkiye’de burjuvazinin tahammülü yoktu açılan yeni ve aydınlık çağa. Savaşlarla, faşizmle, baskıyla, zorla boğmak istediler. TKP darbeler aldı, hırpalandı, yalpaladı kimi zaman ama her seferinde yeniden zorladı.

BAĞIMSIZ BİR ÜLKE, SOSYALİST TÜRKİYE: Bugün erteleme, oyalanma, azıyla yetinme günü değil. ‘Eşit, özgür, laik ve bağımsız bir ülke, Sosyalist Türkiye’ talebini hep birlikte haykırmak için 101. yaşımızda tüm halkımızı 12 Eylül Pazar günü saat 17.00’de İstanbul Kartal Meydanı’na davet ediyoruz.”

Kaynak: anka