HABER: CEM HAYAT - KAMERA: AŞKIN ÖZDEMİR

Ankara Ticaret Borsası Meclis Üyesi kasap Ahmet Atalay; kurban seçiminde, kurban kesiminde ve sonrasında önemli olan noktalara dikkat çekti. Atalay, kurban seçerken küçükbaş hayvanların bir yaşından, büyükbaş hayvanlarınsa iki yaşından küçük olmaması gerektiğini vurguladı. Kesimin ardından kasap ve et reyonlarının haricinde et hazırlanmasının yasak olduğunu belirten Atalay, “Böyle bir şey yaparlarsa da hem yapan hem yaptıran suçlu oluyor ve cezası var” dedi.

Ankara Ticaret Borsası Meclis Üyesi kasap Ahmet Atalay, kurbanların seçilmesinden kesim sonrası etlerin saklanmasına kadar olan dikkat edilmesi gereken noktaları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Kesim sonrası etlerin, olduğu gibi dolaba koyulması halinde bozulacağını söyleyen Atalay, şunlara dikkat çekti:

“MESLEĞİ BİLMEYENLERE NE KESTİRSİNLER NE DE KENDİLERİ BUNA KALKIŞSINLAR”

“Öncelikle bunu ehil kişilerin yapması gerekiyor, bu bilmeyen kişilerin yapabileceği bir iş değil. İslami usullere uygun olarak kesmek burada önemli. Hem de usulüne uygun olarak kesmek önemli. Bunun için de belli bir mesleki beceriye sahip olmak gerekiyor. Benim burada tavsiye edeceğim şey, belediyenin kurban satış yerleri var; burada hayvanlar muayene oluyorlar, en azından sağlık durumları biliniyor. Orada kesim yerleri de var, o kesim yerleri de tercih edilirse iyi olur. Özellikle de mesleği bilmeyen kişilere ne kestirsinler ne de kendileri böyle bir işe kalkışsınlar.

“YAŞ KONUSUNA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR”

Kurbanı alırken olay başlıyor. En azından bakacaklar, kurbanın sakat bir yeri olmasın diye. Burada önemli bir husus da küçükbaş hayvan bir yaşını doldurmuş olacak. Eğer hayvan bir yaşını doldurmamışsa, annesinin boyunda olacak, bu dini açıdan bu şekilde. Büyükbaş hayvan da en az iki yaşını doldurmuş olacak. Önce bu yaş konusuna çok dikkat edecek vatandaşlar. Ondan sonra hayvanın fiziki durumuna bakacaklar; bir hastalığı var mı, perişan duruyor mu diye. Yani bir insan nasıl hastalandığında bitkin duruyorsa hayvanlarda da öyledir. Hayvanın genel durumuna bakacaklar; herhangi bir yerinde kırık, kesik, yaralı bir yeri var mı onları kontrol edip o şekilde hayvanlarını seçecekler.

“HAYVANIN HEMEN POŞETLERE KONULMAMASI, YARIM SAAT KADAR BEKLETİLMESİ GEREKİYOR”

Sonrasında usta, ehil bir kasap hayvanı kıbleye yatırarak, tekbirini getirerek keskin bir bıçakla gırtlağından, hayvana zarar vermeden kanının akmasını sağlayacak. Biraz bekledikten sonra da omuriliğinden koparıp yüzme işlemi ve sonra da içinin boşaltılması… Bunlar yapıldıktan sonra hayvanın hemen poşetlere koyulmaması gerekiyor. Vücut ısısını atması için yarım saat kadar dinlendirilmesi gerekiyor.

“ETLERİ BOZMADAN, DOLAPTA ÇEVİREREK SOĞUTMAMIZ GEREKİYOR”

Götürüp evde saklarken de pişirirken nasıl etin bir yüzünü pişiriyoruz, belli bir süre sonra bir yüzünü pişiriyoruz; soğuturken de aynı şekilde. Yani aldığımız gibi poşetiyle beraber dolaba koyarsak ertesi gün o et bozulur. Onu poşetinden çıkararak, aynı pişirir gibi 1-2 saat bir yüzü üst tarafa, 1-2 saat bir yüzü alt tarafa gelecek şekilde dikkat etmemiz gerekiyor. Havalar çok sıcak, onun için etleri bozmadan dolapta çevirerek, kontrol ederek soğutmamız gerekiyor. Uzun süreli saklamak için de bunu ehil bir kasaba götürüp orada hazırlatmak gerekiyor.

“KESİNLİKLE ET REYONLARININ HARİCİNDE HAZIRLANMAYACAK”

Kurban Bayramı’nda meslekten olmayan insanlar, ‘Kıyma çekilir, et hazırlanır’ diye yazıyorlar. Senede bir sefer makinesini kullanıyor, makinesinin içi pas oluyor, bakteriler birikmiş oluyor. Bunlarla kıyma çekimi yapıyorlar. Toplum sağlığına zarar veriyorlar, Kurban Bayramı’ndan sonra hastalıklar artıyor. Kasaplar Odası’nın ve Ankara Ticaret Borsası’nın meslek komitesinin ortak çalışmasıyla bu konuda yasak getirildi. Kesinlikle kasap ve marketlerin et reyonlarının haricinde etler hazırlanmayacak. İnsanların da kendi sağlıkları açısından buna dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle bu salgın durumunda açık havada, mesleği olmayan insanların kıyma çekmelerine ve et hazırlamalarına itibar etmemeleri gerekiyor. Böyle bir şey yaparlarsa da hem yapan hem yaptıran suçlu oluyor ve cezası var.”

 

Kaynak: anka