TAMER ARDA ERŞİN

Türk Hava Kurumu’nun (THK) eski Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman, kurumun atıl durumdaki 6 yangın söndürme uçağının bakımla kullanılabilir hale getirileceğine dikkat çekerek, “Dünyanın her yerinde, özellikle Amerika, Yunanistan, Fransa’da bu uçaklar kullanılmaktadır. Eğer ‘uçaklar eski’ deniyorsa mevcut helikopterler uçaklardan daha eski” dedi.

Türkiye’nin 22 ilinde 71 noktada çıkan orman yangınlarından 14’ü halen sürüyor. Yangınlarla birlikte THK’nın atıl durumdaki yangın söndürme uçaklarıyla ilgili tartışma da yeniden alevlendi.

Tartışma üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “THK ile sorunumuz yok, olmaz da. Bu uçak uçabilecek kapasitede değil. Uçsa dahi performans verebilecek kapasite yok” dedi.

THK’nın eski Denetleme Kurulu Başkanı Duman ise ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada; THK’nin uçaklarının çalışamaz pozisyonda olmadığını ve 6 uçağın bakımla uçabilir hale getirilebileceğini söyledi. Duman, “Dünyanın her yerinde, özellikle Amerika, Yunanistan, Fransa’da bu uçaklar kullanılmaktadır. Eğer ‘uçaklar eski’ deniliyorsa mevcut helikopterler uçaklardan daha eski” dedi.

THK UÇAKLARI 100 KİLO DAHA AZ SU ALDIĞI İÇİN ATIL KALMIŞ

Son 2 yıldır, kiralanacak yangın söndürme uçaklarına 5 ton su taşıma şartı getirildiğini anımsatan Duman, “Bizim uçaklarımız 4 ton 900 kilodur. İhale dışı kaldığı için Rus uçaklarına yönelindi” diye konuştu.

Duman, THK uçaklarının Türkiye’nin coğrafi şartlarına uygun olduğuna vurgu yaparak, “3 saat içinde 25-40 arasında sorti yapıp, 125 ile 200 ton arasında su atabilirler. Diğer 2 uçak bunu yapabilecek mi, yoksa THK’nin 6 uçağı mı daha etkilidir? Biz burasında değiliz ancak THK uçakları istenildiği zaman faal hale getirilebilir. Çünkü bu uçaklar THK’nın değil aziz Türk milletinin malıdır” dedi.

Kaynak: anka