İngiltere merkezli ekonomi ve haber dergisi The Economist, "Daha çok sayıda Afgan göçmen Türkiye'ye ulaşıyor. Göçmenlerin çoğu Yunanistan'a geçmek istiyor" başlıklı haber yayımladı.

The Economist dergisinin web sitesinde yayınlanan makalesinde, Türkiye'ye gelmeye çalışan göçmenlerin hikayelerine ve Türk siyasetçilerin göçmenlere yönelik eleştirilerine de yer verildi. The Economist'in haberine göre, Hammad isimli göçmenin İran'dan Türkiye'ye geçişi üç gün sürdü. Habere göre başka bir göçmen olan Habib ise "Türk sınır muhafızları tarafından yakalandı ancak kaçtı". Haberde, "Türkiye, çoğu son on yılda şiddet ve yoksulluktan kaçan 200 bin ila 600 bin Afgan'a ev sahipliği yaptığı" ifadelerine de yer verildi. 

Haberde dikkat çeken noktalar şöyle:

"-Afganistan'ın yakın zamanda Taliban savaşçıları tarafından ele geçirilen bir bölgesinde öğretmen olarak çalışan Gharibullah, "Polis tarafından yakalanıp sınır dışı edilmekten sürekli korkuyoruz" diyor.

-Önde gelen bir muhalefet milletvekili geçtiğimiz günlerde ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ini oluşturan Suriyeliler ve Afganlar için 'Türkiye'nin hayatta kalması için bir numaralı mesele' dedi.

-Kuzeydeki bir şehir olan Bolu'nun Belediye Başkanı, mültecilerin su faturalarını on kat artıracağını söyledi.

-Avusturya şansölyesi Sebastian Kurz'un 26 Temmuz'da, Türkiye'nin Afganlar için ülkesinden daha uygun bir yer olduğunu söylemesinin ardından, Türkiye Dışişleri 'Türkiye, AB'nin sınır muhafızı veya mülteci kampı olmayacak' dedi."

(Görüntü: Arşiv)

 

Kaynak: anka