Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla çıkarılan, kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmamasına ilişkin “tasarruf genelgesi”ne, “Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu?” tepkisini gösterdi.

TGS, kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönündeki tasarruf genelgesine karşı Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Adana ve Mersin’de basın açıklaması yaptı. İstanbul’daki basın açıklaması Şişli'deki TGS Akademi'de yapıldı.

TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, açıklamada; "Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu karar işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzmüştür. Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır” dedi.

“BİNLERCE GAZETECİNİN İŞSİZ KALMASINA SEBEP OLACAK”

Uygulamanın, kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelerin tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce gazetecinin işsiz kalmasına neden olacağını beliren Banu Tuna, şunları söyledi:

“Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir. Gazeteler bir kamu faaliyeti yürütmektedir. Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile kalmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bu genelgenin iptalini istiyoruz. Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inanıyoruz.”

Kaynak: anka