Kurban Bayramı öncesinde, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den vatandaşlara, “ Sahte indirimlere inanarak, alışveriş çılgınlığına kapılmayın” uyarısı geldi. Her özel günde indirim yapılmasını doğru bulmadıklarını söyleyen Palandöken, “Tüketiciyi yanıltan bu indirim kampanyalarına çeki düzen verilmeli. Bayramları ve özel günleri fırsat bilen bazı firmalar sahte indirim kampanyalarına şimdiden başladı” dedi.

Bayramlar ve özel günleri fırsat bilen bazı firmalar tarafından ürünlerin fiyatlarının önce şişirildiğini ve ardından da indirim varmış gibi pazarlanarak rant elde edildiğine dikkat çeken Palandöken, “Büyük mağazalar, özellikle bayram, yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü, babalar günü, kadınlar günü gibi özel günlerde satışlarını artırmak için tüketiciyi yanıltan indirim kampanyalarına hız kesmeden devam ediyor. Önümüzdeki Kurban Bayramı’nda çocuklarına bayramlık satın almak isteyen vatandaşlarımız yüzde 70’e varan indirim, bir alana bir bedava, ikinci ürüne yüzde 50 indirim gibi kampanyalara aldanmamalı. Özellikle AVM’lerdeki tekstil ürünleri, kozmetik ürünler, teknolojik ürünler, elektronik ve beyaz eşyadaki indirim kampanyaları çok iyi takip edilmeli. Bayram arifesinde gereksiz yere alışveriş yapıp kredi kartlarına yüklenilmemeli. Özellikle pandemi döneminde ödenemeyen kredi kartı borçları biriktiği zaman ödemek zorlaşıyor” diye konuştu.

"İNDİRİM KAMPANYALARINA ÇEKİ DÜZEN VERİLMELİ"

İndirim sezonunun, yaz ve kış dönemleri olmak üzere yılda iki kez yapılması ve bunun kurala bağlanması gerektiğini vurgulayan Palandöken,  her özel günde indirim yapılmasının doğru bulmadıklarını söyledi. Palandöken, “Tüketiciyi yanıltan bu indirim kampanyalarına çeki düzen verilmeli. İndirim sezonları tüm mağazalar için yalnızca yılın belli dönemlerinde geçerli olmalı. Mağazalar bağlı oldukları meslek kuruluşlarından izin alarak indirim kampanyası yapabilmeli. İndirimlerin meslek odalarının izni ve kontrolü ile yapıldığı tüketiciye belirtilmeli. Her özel günde ve her sezonda rastgele indirim yapılması tüketicinin de firmalara olan güvenini sarsıyor” dedi.

 

Kaynak: anka