Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Taslak halinde Meclis'te bekleyen ve esnafın haksız rekabete karşı korunmasının tek yolu olan Perakende Yasası bir an önce hayata geçirilmeli" dedi.

TESK Başkanı Palandöken, Perakende Yasası'nın bir an önce çıkması ve zincir marketlerin sattıkları ürünlere yönelik kurallar getirilmesi gerektiğini belirtti.

Palandöken’in konu ile ilgili açıklaması şöyle:

ESNAF VE SANATKÂR MAĞDUR: Perakende ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun tasarısı biliyorsunuz Meclis'e sevk edildi. Meclis'te bekleyen ve esnafın haksız rekabete karşı korunmasının tek yolu olan Perakende Yasası bir an önce hayata geçirilmeli. Burada esnaf ve zanaatkarın küçük, orta boyu işletmelerin çalışma hayatını düzenleyen dolayısıyla zincir marketlerle ilgili de bizim taleplerimiz arasında ekmek, sigara gibi ürünler ve kendilerine has münhasıran gıda maddesinin dışındaki işte bardaktır, tabaktır, zücaciyedir, beyaz eşyadır zaman ayarlamasına göre biliyorsunuz yazın deniz malzemeleri, okullar açılınca kırtasiye aynı zamanda diğer ayakkabı, terlik ya gıda maddesiyle eşleşmeyen bunlar için ayrı ruhsatın arandığı, böylelikle de esnaf ve sanatkarın mağdur olduğundan dolayı böyle bir düzenlemenin yapılması şart. 

ASLINDA ESNAF KADAR TÜKETİCİ DE KORUNACAK: Zaten bilindiği gibi sorunlar ancak meşkûr bir mahalde üstünde binanın, kimsenin oturmadığı, dolayısıyla da yanında böyle balık gibi sebze gibi herhangi bir ürünün satılmadığı alanlar. Tabii zincir mağazalar... Bizim imkanlarımız var, sermayemiz var, dilediğimizi alırız, satarız. Haftanın hangi günü kapalı kalacak? Oradaki çalışanların sağlık yönündeki problemleri ve çalışma saatlerini düzenlemesi de çok önemli. Yani benim param var. İstediğim arabayı alabiliyorsunuz. İsterseniz uçak alın. Ama ehliyetiniz veyahut işte uçağı kullanmanız için kaptanlık bireyiniz olmazsa kullanamazsınız. Bu da bunun gibi bir şey. Piyasaları rahatlatıcı, haksız rekabetin önüne geçici. Piyasa düzenlemesindeki fiyat istikrarının tüketici aleyhine kullanmasıyla ilgili. Aslında esnaf kadar tüketici de korunacak. Çünkü bunlar tekel. Hepsi birleştiği zaman piyasadaki ürünlerin fiyatlarını tespit edebilme imkanları var. Onun için piyasadaki fiyatların yükselişinde de aynı sıkıntı olduğu gibi tüketici de zarar görüyor. Dolayısıyla geleneksel yapının bozulmasıyla ilgili böyle bir düzenlemenin yapılması lazım. Bildiğiniz üzere birkaç kere bu kadük kaldı. Ama Sayın Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla yeni düzenleme ilgili Ticaret Bakanlığımız yine aynı şekilde hazine Maliye Bakanlığımız, Tarım Bakanlığımızın koordinasyonuyla inşallah bu yasa TBMM’den geçecek. Bundan sonra eşit kulvarda esnaf ve zanaatkarın mağduriyeti önlenecek.”

 

Kaynak: anka