Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, pandemi dönemi şartları ve ardından yaşanan kur ataklarının pek çok ürün grubunun zamanlamasına neden olduğuna dikkat çekerek, kredi kartı ile alışverişlerde bazı ürün gruplarında olan taksit kısıtlamasının kaldırılmasını önerdi.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "büyük kasım indirimleri" gibi avantajlı durumlara rağmen özellikle beyaz eşyaların fiyatlarının yüksek kaldığını kaydetti. Bendevi Palandöken, piyasalarda durgunluk yaşanmasına sebep olabilecek taksit sınırlaması uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini savundu.

Palandöken’in açıklaması şöyle:

“BÜTÜN ÜRÜN GRUPLARI ZAMLANDI: Ekonomik olarak bazı tedbirlerin alınması esnaf ve zanaatkarları dolayısıyla tüketicileri biraz daha rahatlatacaktır. Bu yıl kredi kartına taksit sayısı mobilya ve beyaz eşyada 12 aydan 9 aya indirilmiş, TV alımında 5 bin TL ve üzerinde 4 ay taksit imkânı sağlanmıştı. Pandemi etkileri halen ülkemizde ve dünyada devam ederken, geçici olduğuna inandığımız ve güvendiğimiz kur fiyatlarındaki yükseliş, birçok ürün grubunda fiyatların da doğrudan artmasına neden oldu.

ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLANMALI: Kasım ayında birçok ürün grubunda, gerek e-ticaret gerek perakende dükkân satışlarında indirimler gerçekleşmesine rağmen fiyatlarda önemli bir artış oldu. Eşyasını yenilemek isteyen, hediye almak isteyen, yeni evlenecek olanlar gibi birçok vatandaşımız alacağını ertelemeden, daha kolay ödeme şekli sağlanmalı.

UZUN VADEYE YAYILAN ÖDEMELER RAHATLATIR: Vatandaşlara daha kolaylaştırıcı bir adım atmak için bu taksit sayısı sınırlaması beyaz eşya, altın, mobilya, teknolojik ürünler, elektronik ürünlerde artırılmalı. Ekonomik anlamda daha uzun vadeye yayılan ödemeler her kesimi rahatlatacak, piyasalarda durgunluk yaşanmasına sebep olmayacaktır.”

 

Kaynak: anka