Haber: GAYE ŞEYM CAN - Kamera: ANIL VEREL

Yargıtay tarafından bozulan Çarşı davası ile İstinaf Mahkemesi'nce bozulan Gezi Parkı davasının birleştirildiği, tek tutuklusu Osman Kavala olan 52 sanıklı davanın üçüncü duruşması başladı. Duruşmaya 51 aydır tutuklu bulunan Osman Kavala katılmadı.

Tutuklu iş insanı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu toplam 52 kişinin yargılandığı Çarşı ile birleştirilen Gezi davasının bugün yapılan üçüncü duruşması, 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun küçük olması nedeniyle 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Duruşmaya tutuksuz sanıklar Can Atalay, Ayşe Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ise duruşmaya yine gelmedi.

Duruşmada CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra izleyici olarak yer aldı. Ayrıca Fransa, İtalya ve Belçika başkonsolosları, Avrupa Birliği elçilik müsteşarı, ABD ve Norveç konsolosluk temsilcileri, Hollanda'dan bir milletvekili ve İsveç Konsolosu da duruşmayı takip etti. Duruşma sanık savunmalarıyla devam edecek.

"GEZİ'Yİ KİRLETEMEZSİNİZ"

Taksim Dayanışması, duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yaptı. Dayanışma adına açıklamayı okuyan Akif Burak Atlar, şunları söyledi:

“Ülkemizin, toplum, kent ve demokrasi tarihinin en parlak, en onurlu sayfalarından biri olan Gezi direnişi, anayasal bir zeminde gerçekleştiği yargı kararlarıyla tescil edilmesine rağmen hukuka ve gerçeğe aykırı, tümüyle mesnetsiz iddialarla üçüncü kez yargılanmak isteniyor.

9 yıl, üç dava, onlarca duruşma boyunca söylediğimizi yeniden tekrarlıyor. Yıllardır süren hukuksuzluk ve gerçekliği çarpıtma ısrarına inat tekrar söylüyoruz: Gezi'yi kirletemezsiniz, Gezi direnişini suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayla anılan bir eyleme dönüştüremezsiniz. Gerçekleri çarpıtmanıza izin vermeyeceğiz. Milyonlarca insanın demokratik hak ve talepleri için parklarda, meydanlarda, sokaklarda özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için ortaya koyduğu direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz. Abdocan'ın, Mehmet'in, Ethem'in, Medeni'nin, Hasan Ferit'in, Ali İsmail'in, Ahmet'in ve Berke'nin düşlerinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü haklıyız. Gezi hep haklı."

"ENES KARA'YI İÇİNE ÇEKEN KARANLIĞIN KARSIŞINDA AYDINLIĞI SAVUNURKEN O KADAR HAKLIYIZ"

Gezi'de özgürlükleri savunurken ne kadar haklıysak bugün Enes Kara'nın yaşama sevincini ve geleceğini çalan tarikat ve cemaat zorbalıklarının karanlığı karşısında aydınlığı savunurken o kadar haklıyız. Meslek ilkelerini ve bilimsel doğruları savunurken ne kadar haklıysak bugün akıl dışı yönetimsel kararlarla afetlere mahkûm edilen kentlerimiz için liyakati savunmakta o kadar haklıyız."

Adliye önündeki açıklamaya Özgür Özel, Sezgin Tanrıkulu ve Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

Kaynak: anka