BURCU KAHRİMAN

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda, TikTok temsilcileri sunum yaptı. Sunumun ardından soruları yanıtlayan TikTok temsilcileri, şeffaflık konusundaki sorulara açıklayıcı yanıt vermedikleri hususunda milletvekilleri tarafından eleştirildi. CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, “Mali yapılarda şeffaflık yok. Hukuki yapılarda şeffaflık yok. Toplumun karşısında bir yapı getiriyorlar ama yapının dörtte üçünü göremiyoruz burada” tepkisini gösterdi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu; Tik Tok Türkiye Dijital Medya Ortadoğu, Türkiye, Afrika ve Pakistan Bölgelerinden Sorumlu Kamu Politikaları ve Kamu İlişkileri Müdürü Farah Tukan, TikTok Türkiye Dijital Medya Türkiye’den sorumlu Kamu Politikaları Müdürü Emir Gelen ve TikTok Türkiye Dijital Medya Kamu Politikaları Danışmanı Naz Değirmenci’nin sunumlarını dinledi.

“GÜVENLİK AÇISINDAN EN ŞEFFAF VE BU ENDÜSTRİ İÇERİSİNDEKİ EN HESAP VEREBİLİR İŞLETME OLMA YOLUNDAKİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Farah Tukan, sunumdan önce şunları söyledi:

“Topluluğumuz büyüdükçe, geliştikçe onun güvenliğini sağlamakta bizim en önemli önceliğimiz halinde olmaya devam ediyor. Bizim TikTok’ taki en önemli taahhüdümüz herkesi ev sahipliği yapacak bir ortamın sağlanabilmesi ve aynı zamanda hem herkesin ulaşabileceği ama bir yandan da herkes için güvenli olabilecek bir topluluk ortamının sağlanması. TikToK’u kullanan herkes bizim son derece kapsamlı olan hizmet kullanımı ve topluluk kuralların uymak zorundadır. Bu kurallar evrensel bir şekilde uygulanmaktadır” dedi.

Tik Tok’un politikalarına uymayan içeriklere karşı sert tutum takındıklarını belirten Tukan, “Bir güvenlik merkezimiz var bu güvenlik merkezimiz aynı zamanda Türkçe dilinde de mevcut. Ve yardımcı kaynaklar sağlayarak bunları hem yeni kullanıcılara hem de mevcut kullanıcılara ileterek ailelere ve aynı zamanda bakım sağlayan kişilere bunları ileterek onlar içinde doğru olan bir çevrimiçi deneyim inşa etmelerine yardımcı olmaktadır… En şeffaf ve bu endüstri içerisindeki en hesap verebilir işletme olma yolundaki çalışmalarımızda devam ediyor güvenlik açısından” diye konuştu.

Düzenli aralıklarla şeffaflık raporu yayınladıklarını söyleyen Tukan, “Her zaman elbette topluluğun güvenliği söz konusu olduğunda bununla ilgili yapılabilecek şeyler vardır. Fakat TikTok bu çerçevede Türkiye’deki kullanıcılarımızla alakalı onların iyiliği ve refahının sağlanması konusunda ortaya bir taahhüt koymuştur.  Ve bu kapsamda da 2022 yılında bu çalışmalarımızı sürdürerek geliştirme yönünde de taahhüdümüzü tekrar ifade etmek isteriz” açıklamasını yaptı.

ŞİDDET NEFRET SÖYLEMİ İNTİHARA TEŞVİK EDEN İÇERİKLERE İZİN VERİLMİYOR

Konuşmasının ardından sunuma geçen Tukan, şunları söyledi:

“Topluluk kurallarımızı oluştururken mümkün mertebe bütüncül bir yaklaşım benimsemeye özen gösterdik ve içinde bulunduğumuz işlerlik gösterdiğimiz ülkenin yerel ve oraya özgü kurallarına, göreneklerine, geleneklerine, kültürel ve sosyal normlarına saygı göstererek aynı zamanda farklı paydaşlarla yakın iş birliği halindeki bunlar sivil toplum kuruluşları, hükümet temsilcileri, kamu kurumları ve üniversitelerin önde gelen temsilcileri oluyor.

Şiddeti teşvik eden ya da şiddet içeren her türlü içeriğe karşıyız.  Aynı zamanda nefret söylemi ve nefret içerden davranışlara ve içeriklere de izin verilmiyor. İnsanların davranışlarını etkileyen yasa dışı faaliyetler, insanların istismar edilmesi gibi her türlü girişimi de asla izin verilmiyor. Şok eden şiddet içeren insanların acı çektiğini gösteren her türlü içerik ve intihara teşvik eden intiharı gösteren intiharı emsal teşvik eden her türlü içeriği de izin verilmiyor. Bunları normalleştiren hiçbir içeriği barındırmıyoruz platformumuzda. Çocukların istismar edildiği kötüye kullanıldığı zarar gördüğü bütün içerikleri kaldırıyoruz.”

GELEN: "PLATFORMUMUZU YALNIZCA 13 YAŞ VE ÜZERİ KİŞİLERİN KULLANMASINA İZİN VERİYORUZ"

Tik Tok Türkiye Dijital Medya Türkiye’den sorumlu Kamu Politikaları Müdürü Emir Gelen de şöyle konuştu.

“Verilerin gizliliği ve korunması ile ilgili olarak bizim için çok önemli bir konu. 2016 yılında yasalaşan 6698 sayısı Kişisel verileri Koruma Kanunu’na uyum kapsamında çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik. Örneğin, TikTok’un gizlilik politikasını KVKK kapsamında yeniden güncelledik. Türkiye’de veri işleme faaliyetlerine ilişkin kişisel veri saklama ve imha politikası ile kişisel veri envanterimizi yine ilgili kanun gereğinde güncelledik. Çocukların verileri ile ilgili olarak bir dizi uyum çalışması gerçekleştirdik. Platformumuzu yalnızca 13 yaş ve üzeri kişilerin kullanmasına izin veriyoruz. Yaş kapısı dediğimiz mekanizmayı hayata geçirdik. 13 yaşından küçük kişiler tarafından kullanıldığı tespit edilen hesapların silinmesi ve askıya alınması içinde çeşitli mekanizmaları geliştirdik. İçerik kaldırmaya ilişkin olarak bir içerik kaldırma ihbar sistemi kurduk.

5651 sayılı kanunun getirmiş olduğu kişisel talepler için ayrı bir başvuru mekanizması oluşturduk. Böylece bireyler doğrudan kişisel hayatın gizliliği ve kişisel veriler perspektifinden oluşturduğumuz webform üzerinden bizlere doğrudan başvuru yapabiliyorlar. Resmi kurum ve kuruluşlardan cezai soruşturmalara ilişkin gelen kullanıcı verisi taleplerine ilişkin bir iletişim kanalı kurduk.”

Sunumun ardından Tik Tok yöneticileri kendilerine yöneltilen soruları yanıtladılar.

GELEN: "2021 YILINDA 93 MİLYON TL’LİK BİR DİJİTAL HİZMET VERGİSİ ÖDEDİK"

Kısıtlılık şartlarına ilişkin içeriklere ilişkin bir yaş kategorizasyonuna ilişkin bir soruya, Gelen şu yanıtı verdi:

“Sizin için dediğimiz bir sekmemiz mevcut uygulamamızın içerisindeki bu bir özet akış aslında. Her kullanıcıya özgü çeşitli tercihleri yansıtan bir akış. Ve burada sistem kişiselleştirilmiş bir akış oluşturuyor ve bunun için çeşitli verileri topluyor. Bu verileri belirli bir algoritmadan işleyerek aslında bunu sizin için dediğimiz akış ağında kullanıcılara özelleştirilmiş bir içerik deneyimi yaşatıyor. Kullanıcıların beğendiği ve paylaştığı videolar, takip ettiği hesaplar, yayımladığı yorumlar ve oluşturduğu içerikler gibi bütün kullanıcı etkileşimlerini aslında hesaba katan bir havuz gibi düşünün. Bu havuzda bir denklem işletilerek aslında sizin için denilen akış biriminde bu algoritma üzerinden en ilgi çekici içerikler kullanıcılarla paylaşılıyor.”

Kullanıcı bilgilerinin paylaşılmasına hakkında soruya Gelen, “Mahkeme kararı ve 5651 sayılı kanun neyi hükmediyorsa bizde onu yerine getiriyoruz. Bize savcılıktan, mahkemeden herhangi bir resmi yasal bir talep geliyorsa biz de orada bizimle ne paylaşılıyorsa, önce tabi ki hukuk birimimize gönderiyoruz. Onlar bu konuyu değerlendirip bütün şeylere en doğru şekilde yanıt vermeye çalışıyorlar” şu karşılığı verdi.

Türkiye’deki faaliyetlerden elde edilen gelire ilişkin ve ödenen vergiye ilişkin soruya Gelen, “Özel bir şirket olarak ticari açıdan hassas olan gelir gibi finansal bir bilgiyi paylaşamıyoruz. Üzerimize düşen her türlü vergiyi ödüyoruz. 2021 yılında 93 milyon TL’lik bir dijital hizmet vergisi ödedik” yanıtını verdi.

TÜRK KULLANICILARININ VERİLERİ ABD VE SİNGAPUR'DA SAKLANIYOR

Türk kullanıcılarının verilerinin nerede saklandığı sorusuna karşı Gelen, “ABD ve Singapur” yanıtını verdi.

Şeffaflık raporunun bir taahhüt olup olmadığına ilişkin sorulan soru karşısında Tukan, “Bizler sadece topluluk kurallarını ortaya koymakla ve bu yasak bu yasak değil, şunu yapabilirsiniz bunu yapamazsınız söylemlerde bulunmakla kalmıyoruz. Bu şeffaflık raporlarını yayımlamamızın amacı eyleme geçtiğimizi göstermek. Raporlarımızın dört tane kategorisi var. Bir tanesi topluluk kuralları, bir tanesi uygulamaya yönelik ihlallerle ilgili. Üçüncü raportörümüz ise kanunların kuralların uygulanmasına yönelik bir rapor. Dördüncü raportörümüz ise telif ile ilgili" dedi.

Bunun üzerine CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, şunları söyledi:

“Bunlar yanıt değil açıklama. Burası TBMM olduğu için burada mutlaka bunları açıklayan, detaylandıran, şeffaf hale getirebilecek sizi toplumda şeffaf olarak algılatacak yazılı açıklamalar yapmanız lazım. Bunlar sorularımızın yanıtları değil.”

Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman da "Tuncay Özkan Bey’İn söylediği bu şeffaflık meselesini çok önemsiyoruz. Siz bir özel şirketsiniz buna saygı duyuyoruz ama burada sorulan soruların açık net bir şekilde cevaplarını bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye’deki TikTok kullanıcılarının yaş ortalaması ve TikTok’un en çok hangi ülkelerde kullanıldığı ve Türkiye’nin listedeki yerine ilişkin soruya ve diğer sorulara TikTok temsilcileri yazılı olarak yanıt vereceklerini söylediler.

ÖZKAN: "MALİ YAPILARDA, HUKUKİ YAPILARDA ŞEFFAFLIK YOK, YAPININ DÖRTTE ÜÇÜNÜ GÖREMİYORUZ"

Eleştirilerin ardından soruları yanıtlamaya devam eden Tukan, hak ihlallerinin oluştuğu süreçlerde tazminat hukuku açısından yerel mahkemelerin ve ulusal mahkeme kararlarının uygulanmasına ilişkin soruya da “Sormuş olduğunuz soru hukuk ile ilgili olduğu için bunun cevabı ben de yok. Size daha sonra yazılı olarak ayrıntılı olarak cevabını iletelim. O ülkenin yerel mevzuatını mutlaka değerlendiriyoruz, gözden geçiriyoruz ve bunu çok ciddiye alıp gerekli uygulamaları yapıyoruz" karşılığını verdi.

TikTok temsilcilerinin soruları yanıtlamasının ardından Özkan, “Mali yapılarda şeffaflık yok. Hukuki yapılarda şeffaflık yok. Toplumun karşısında bir yapı getiriyorlar ama yapının dörtte üçünü göremiyoruz burada” dedi.

Komisyon Başkanı Yayman da “Çok önemli sorular soruldu, çok önemli açıklamalar yapıldı. Biz sonuçta burada dijital bir diplomasi yürütüyoruz. Hem Türkiye’deki hem Dünya’daki tüm sorunları çözmek gibi bir iddiamız yok. Ama insan olarak tabi ki olmazsa olmazlarımız var. Sosyal ağlardaki nefret dilinin, şiddetin, ırkçılığın, kadın istismarının yapılmasına kesinlikle karşıyız. Sosyal ağların yapıcı etkilerinin arka planda kalıp yıkıcı etkilerinin ortaya çıkmasını dikkatle izliyoruz" dedi. 

Kaynak: anka