Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası Başkanı Ahmet Keleş, Manavgat'ta başlayan ve Türkiye'nin birçok yerinde halen süren yangınla ilgili "İktidarın umarsız savurganlığıyla kullandığı uçakların yerine alınması gereken ve hayati öneme sahip yangın söndürme uçaklarının azlığı ve yetersizliği yangınlara müdahale sürecinde iyice belirginleşmektedir. Ormanlık alanlarımızın korunmasında büyük bir boşluk var" dedi.

KESK’e bağlı Tarım Orkam Sendikası Genel Merkezinde Türkiye’nin birçok yerinde meydana gelen yangınlara ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Açıklamaya Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri de katıldı.

Tarım Orkam Sendikası Başkanı Ahmet Keleş, küresel iklim değişikliğinin büyük bir kuraklık felaketiyle devam ettiğini, ekosistemin en önemli parçası olan ormanların cayır cayır yandığını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın orman yangınlarıyla mücadelede kamuoyuna net bir açıklama yapması gerektiğini belirten Ahmet Keleş şöyle konuştu:

"Milyonlarca canlı, yaşam alanlarında insan eliyle yaratılan tahribatın bedelini ödemek zorunda kalırken, bilimden ve ahlaktan uzak bir şekilde yapılan açıklamalarda yer almayan ekosistem ile birlikte yüzlerce yerleşim yeri de oluşan felaketle yok olmakta; yaşanamaz hale gelmektedir. Sıklıkla övündükleri ve tüm dünyanın kıskanarak baktığını iddia ettikleri ekonominin gerçek yüzü, yangına müdahale için gerekli olan hava araçlarının yokluğundaki acziyetle ortaya çıkmaktadır. İktidarın umarsız savurganlığıyla kullandığı uçakların yerine alınması gereken ve hayati öneme sahip yangın söndürme uçaklarının azlığı ve yetersizliği yangınlara müdahale sürecinde iyice belirginleşmektedir. Görevi ormanları koruyup kollamak ve bunun için gerekli tedbirleri almak olan Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü, yangına etkili müdahale etmedikçe canlılar ve yaşam alanları için oluşan tehlike gün geçtikçe büyümektedir.

“TEŞKİLAT, ELİ KOLU BAĞLI BİR ŞEKİLDE SEYRETMEKTEN ÖTEYE GİTMEMEKTEDİR”

Bilim yerine hurafenin, liyakat yerine partizanlığın hakim olduğu teşkilat, görev alanına giren böylesine önemli bir konuda eli kolu bağlı bir şekilde seyretmekten öteye gitmemektedir. Yetersizlikler içerisinde sahaya yollanan emekçiler fedakar çalışmalarının bedelini canlarıyla öderken, teşkilat buradaki eksiklikleri görmek ve tamamlamak yerine acılar üzerinden rant devşirmenin peşine düşmekte, günü hiçbir çözüm üretmeden rutin açıklamalarla geçiştirmektedir. ‘İtibardan tasarruf olmaz’ şiarıyla saraylarında saltanat sürenlerin bunu anlamasını elbette beklemiyoruz ancak halkımıza ve emekçilere olan borcumuz gereği bir kez daha bakanlığa görevlerini hatırlatma gereği duyuyoruz."

"ORMANLARI KORUMADA İŞ BİZE VE BASINA DÜŞÜYOR"

Ormanlık alanların korunmasında büyük bir boşluk olduğunu belirten Başkan Keleş, “Orman yangınlarında faili belliyse bir para cezasıyla geçiştiriyorlar. Orayı mülkleştirme otel ve benzeri aklımıza gelen durumlar içinde daha cazip hale getirdiklerini biliyoruz. Ormanlık alanlarımızın korunmasında büyük bir boşluk var. Bu iş bize ve basına düşüyor. Ama yapılan açıklamalarla pratik hiçbir zaman birbirine uyuşmadı" dedi.

HASTANENİN ETRAFINI KAZDILAR

Toplantıya katılan, SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım ise özel bir hastanenin yangına maruz kaldığını ve yangının hastaneye ulaşmaması için çevresinin iş makineleriyle kazıldığını söyledi. Yıldırım, “Diğer hastanelerde yoğun bakımda olan hastaların diğer ilçe hastanelerine sevk edildiğini öğrendik. Takipçisi olacağız” dedi.  

 

Kaynak: anka