Dilan KUTLU - Tamer Arda ERŞİN

Niğde Divarlı’da tarım ürünleri satıcısı Cuma Ali Cullas gübrenin pahalılığı nedeniyle vatandaşın gübreyi tarlasında yarı yarıya indirerek kullandığını söyledi. Cullas, “Vatandaş dönüme 300 kilo atıyorsa 150 kiloya düşürüyor. Niye? Maliyetten kaçıyor” diyerek veresiye defterini gösterdi.

Niğde’nin Divarlı Kasabası’nda zirai tarım ürünleri satan Cuma Ali Cullas kendisi de çiftçi, geçimini patatesten sağlayamayınca tarım ürünleri satmaya başlamış. Yaklaşık 3 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Cullas, geçen yıl işlerinin iyi olduğunu söyledi. Cullas, bu sene çiftçilerin veresiye yazdırdığından şikayet etti ve “mahsul para etmiyor” dedi.

Cuma Ali Cullas, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

"MİLLETTE PARA YOK"

“Geçen sene milletin mahsulü para etti. Kimseden bir kuruş alacağımız kalmadı. Şu an da milletin mahsulü ayaklar altında para etmiyor. Bizim alacaklarımız da dönmüyor. Borç yazdırıyorlar. Köylüyüz hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Millette para yok. Ne yapacaksın, mecbur kalıyorsun veresiye veriyorsun. Girdi maliyetleri çok yüksek olduğundan dolayı. Bu yıl çiftçilerimizin mahsulleri para etmediğinden alacaklarımız hep duruyor. Bizim de firmalara ödememiz gerekiyor onları ödeyemiyoruz.”

"BİZ DE SIKINTI YAŞAYACAĞIZ, İCRALIK OLACAĞIZ" 

Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından kendisinin de etkilendiğini ifade eden Cuma Ali Cullas, veresiye defterinin kabardığını söyledi. Cullas, “Defteri gördünüz işte, dönmüyor. Dönmeyince biz de sıkıntı yaşayacağız, icralık olacağız. İş yerimizi kapatacağız başka çaremiz yok” dedi. Cullas, şunları söyledi:  

“Bir dönüm patatesin maliyeti 5 bin lira. Yani bunu 50 dönüm eken vatandaşı düşün. Üre gübresinin tonu olmuş 3 bin 600 lira, şeker gübresinin tonu 2 bin 300 lira. Elektrik desen öyle, yüzde 100 zam. Bir sıvı gübrenin 20 litresi 300 lira. Bunu çiftçi nasıl alacak, nasıl atacak (tarlaya)? Ben bunu 2 yıl önce 115 liraya satıyordum. Katı gübre var onu kullanıyorlar. Onu kullanırken de vatandaş dönüme 300 kilo atıyorsa 150 kiloya düşürüyor. Niye? Maliyetten kaçıyor.”

Kaynak: anka