İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, 25 yıllık AKP yönetiminde Marmara Denizi için hayati önemde olan ileri biyolojik arıtma tesisleri dönüşümü için yeterli adımlar atılmadığını söyleyerek, "Müsilaj AKP’nin çevre konusundaki ustalık eseridir” dedi.

Marmara Denizi’nin tehdit eden müsilaj sorunu ile birlikte tekrar gündeme gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “temel atmama töreni” düzenlediği Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi tartışma konusu oldu. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İSKİ'nin bu tesisi yapmış olması halinde bugün Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj felaketinin bir benzerinin Haliç’te yaşanacağını söyledi. 25 yıllık AKP yönetiminde Marmara Denizi için hayati önemde olan ileri biyolojik arıtma tesisleri dönüşümü için yeterli adımlar atmadığını belirten Balyalı “Müsilaj AKP’nin çevre konusundaki ustalık eseridir” dedi.

İBB Meclisi'nin haziran ayı ilk oturumu 1. Meclis Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı.

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, yeni İBB yönetimi tarafından iptal edildiği gerekçesiyle sık sık eleştiri konusu olan Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi hakkında konuştu. Balyalı, Haliç’in son anda kurtulduğunu iyi ki tesisin yapılmadığını söyledi. Haliç’i Altın Boynuz haline getirdikten sonra neden oraya eskiden yapılan işlerin tam aksine atık su bırakılmasına sebep olacak bir tesisini savunulduğunu soran Balyalı, şunları söyledi:

"HALİÇ'İ ÖLDÜRÜYORDUNUZ BİZ KURTARDIK"

"Ne kadar ileri teknoloji kullanırsanız kullanın, arıtılmış dahi olsa içinde en az 2 ton katı madde, 4 ton azot, en az 400 kilogram fosfor, en az 18 ton organik madde olan atık suları her gün Haliç'e verecektiniz. 4 ton azot, 500 bin kişinin atık sularının arıtma uygulamaksızın boşaltılması demek. Bu 400 kilogram fosfor, 225 bin kişinin atık sularının arıtma uygulamaksızın boşaltılması demek. 18 ton organik madde 200 bin kişinin atık sularının arıtma uygulamaksızın boşaltılması demek. 2 ton katı madde, her yıl 730 ton katı maddenin Haliç tabanında birikmesi demek. Yani siz bu tesisle Haliç'i öldürüyordunuz biz kurtardık."

"MÜSİLAJ AKP’NİN ÇEVRE KONUSUNDAKİ USTALIK ESERİDİR"

Balyalı, 25 yıllık AKP yönetiminde Marmara Denizi için hayati önemde olan ileri biyolojik arıtma tesisleri dönüşümü için yeterli adımlar atılmadığını belirtti. Müsilaj konusunda İstanbul'a gösterilen ilginin Ergene'nin atık sularının Marmara Denizi'ne boşaltılmasına da gösterilmesini isteyen Balyalı, “Müsilaj Marmara Denizi’nde varmış 2007 ile 2009 arasında. Bunun gereği yapılmadığı için, Marmara Denizi’ni çevreleyen illerde Ergene gibi işlemler yapılmadığı için Marmara Denizi bugün bu halde. CHP Balıkesir Milletvekilimiz Namık Havutça 2011 yılında ve dönemin Milletvekili olan Fatma Hürriyet Kaplan 2016 yılında deniz salyası ile ilgili TBMM'de soru önergeleri vermişler, araştırma komisyonu kurulmasını istemişler. Kim reddetmiş? Tabii ki AK Parti. Ortaya çıkan sonuç şu AKP’nin 20 yıllık çevreye bakışını, atık sulara bakışını özetleyen fotoğraf. Müsilaj AKP’nin çevre konusundaki ustalık eseridir” dedi.

"SANCAKTEPE METROSUNU AKP DURDURDU CHP DEĞİL"

Yapımı durdurulan Sancaktepe Metrosu ile ilgili de konuşan Balyalı, “Böyle bir iddia var, 'Sancaktepe Metrosu'nu durdurdunuz' diye. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mevlüt Uysal’ın Sancaktepe Metrosu'nun durdurulmasına ilişkin yazmış olduğu yazı ve imzası. Ayrıca ilgili firmaya da yazısı var. Sancaktepe Metrosu'nu kim durdurmuş AKP, CHP değil” dedi.

 

Kaynak: anka