CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, olumlu ÇED raporu almadan Körfez ilçesinde atık depolama ve bertaraf tesisi yapımına başladığı iddia etti. Tarhan, “Ortada proje yok, ÇED raporu alınmamış, ‘İleri tarihlerde gerçekleştireceğiz’ diyerek insanları oyalıyorlar. Bu şekilde bu tesisin buraya kurulması doğru değil” dedi.

Tahsin Tarhan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez ilçesinde yaptığı atık depolama ve bertaraf tesisine tepki gösterdi. Yukarı Hareke bölgesine yapılan tesisin yakınında yurttaşlarla bir araya gelen Tarhan, “Bugün burada, Hereke halkıyla beraber bu tesisin kurulmasına karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Gerekli önlemler alınmadan bu tesisin kurulmasını istemiyoruz. Ortada proje yok, ÇED raporu alınmamış, ‘İleri tarihlerde gerçekleştireceğiz’ diyerek insanları oyalıyorlar. Bu şekilde bu tesisin buraya kurulması doğru değil. Vatandaşlarımızla birlikte gerek bölgede gerek Meclis’te bu konuyu gündeme getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Bölgede ‘zemin etüdü’ adı altında çamların söküldüğünü öne süren Tarhan, "Yüz yıllık çam ağaçları var. Çam ağaçları yok ediliyor. Buradaki sorun çevre katliamı. Müteahhidi yok, kimin yaptığı belli değil. ÇED raporu yok. Ortada hiçbir şey yok. Kimin yaptığı belli değil. Milletin vekili olarak yerel yönetimlere, Büyükşehir’e soruyoruz, Çevre Bakanı’na soruyoruz cevap yok. Müteahhit olmayan bir çevre katliamı yapılıyor" dedi. 

Tarhan, konuyu TBMM gündemine de taşıdı. Tarhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

“Atıkların depolanması, geri kazanılması ve insana ve çevreye olan zararlarının bilinmesi önemli bir husustur. Körfez’de yapılacak söz konusu tesisin yapılmadan önce bu etkileri saptanmalıdır. Bu konuda ayrıntılı ve özenli bir biçimde çalışılması gerekiyor. Bu nedenle öncelikle bu sorularımızın cevaplanması önem arz etmektedir.

Depolama yöntemi nasıl olacak? Tehlikeli atık var mıdır? Atık kodları nelerdir? Atık geri kazanılacaksa hangi yöntem kullanılacaktır? Bertaraf yöntemleri nelerdir? Son bertaraf işleminden sonra atık kalacak mı? Atığın yeraltı sularına katılma durumu nedir? Çevre etki analizleri yapılmış mıdır?

Bu soruların cevaplanması gerekiyor. Çevre, en önemli mirasımız. Onu korumak zorundayız. Bu nedenle yapılacak çalışmalar, bu göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.”

Kaynak: anka