CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, AKP’nin, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik memnuniyet anketi yaptırdığını ve özellikle Karadeniz’den gelen sonuçların AKP’yi şoka uğrattığını iddia etti. Tanal, “Kendi seçmen kitlesi de karşı olduğu için AKP, mevcut başkanlık sisteminden, yüzde 50+1 uygulamasından kurtulmaya çalışıyor” dedi.

Mahmut Tanal, sosyal medya hesabında, yüzde 50+1 tartışmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tanal AKP’nin, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik memnuniyet anketi yaptırdığını ve özellikle Karadeniz’den gelen sonuçların AKP’yi şoka uğrattığını öne sürdü.

“PARTİNİN ÜST AKLI 50+1’İN MHP’YE YARADIĞININ FARKINA VARDI”

“Kendi seçmen kitlesi de karşı olduğu için AKP, mevcut başkanlık sisteminden, yüzde 50+1 uygulamasından kurtulmaya çalışıyor. Partinin üst aklı, 50+1’in sadece MHP Genel Merkezi’ne yaradığının farkına vardı. Çünkü mevcut sistem, AK Parti’yi MHP Genel Merkezi’ne muhtaç hale getirdi” açıklaması yapan Tanal, şunları kaydetti:

“Kazanımlarının ortadan kaldırılmasını istemeyen Bahçeli de sert sözlerle tartışmaya dahil olarak, ‘Cumhurbaşkanlığı sisteminin meşruiyet temelinin yüzde 50 artı 1 olduğunu’ söyledi. Erdoğan ve AK Parti, hiç ‘mağdurum da mağdurum’ nakaratını tekrarlamasın!

Uyarılarımıza rağmen güle oynaya bataklığa saplandı. Ülkeyi de uçurumun kenarına sürükledi. Güzel ülkemiz, ‘Tek Adam’ sistemi olan başkanlık sisteminin revizyonuyla, onarımıyla değil, güçlendirilmiş parlamenter sistemle uçurumun kenarından kurtulabilir. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi hayata geçirmek de Millet İttifakı’na nasip olacak. AK Parti’yi MHP’nin esaretinden kurtarıp evine yollayacağız, ülkemizi de düzlüğe çıkaracağız.

AK Parti, artık miadı dolmuş bir siyasi harekettir. Siyasette tutunabileceği dayanak, kabul ettirebileceği argüman kalmamıştır.”

Kaynak: anka