DİLAN KUTLU

Milli Eğitim Şurası'nda komisyon çalışmaları bugün başladı. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada; “Fırsat eşitliği, sürekliliği gerektiren, her dönem öne çıkarılması gereken mevzu. Pandemi süreci ve farklı gelişmeler var. Eğitim sistemi de bu etkiler altında bir dönüşüm yaşadı. Biz de fırsat eşitliğinin tekrardan konuşulması gerektiğini, paydaşlarımızın fikrinin alınmasının gerektiğini düşündük” dedi.

20. Milli eğitim Şurası'nın komisyon çalışmaları bugün başladı. Bakanlık tarafından oluşturulan özel ihtisas komisyonları; “Temel eğitimde fırsat eşitliği”, “Mesleki eğitimin iyileştirilmesi”, “Öğretmenlerin mesleki gelişimi” konuları üzerinde görüşüyor.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli, şura çalışmalarının ilk gününde, ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Demirli, Şura’nın hazırlık çalışmaları ile ilgili şunları söyledi:

"14 Eylül tarihinden itibaren elektronik ortamda vatandaşlarımızın bildirebileceği bir ortam açtık. Buradan görüş toplamaya başladık. Orada 32 bin 634 görüş geldi. Bu süreç içinde 26 koordinatör il çatısı altında, 81 ili kapsayacak şekilde; öğretmen, öğrenci, veli, sendika, vakıf, meslek odası gibi sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalıştaylar düzenlendi. Akademisyenlerimizin raporları ulaştırıldı. Bunların üzerinde uzman ekipler tarafından derleme çalışması yapılarak Şura hazırlık belgesi tamamlandı. Burada özel ihtisas komisyonlarında, temalar altındaki maddeler şu an da müzakere ediliyor. Bu müzakereler sonrası yarın genel kurulda şura kararları, tavsiye kararları yarın nihayete ermiş olacak.”

Demirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'nin 81 ilinden gelen öğretmenler, öğrenciler, veliler, sendika temsilcileri, vakıf temsilcileri eğitimin tüm paydaşları Ankara'da toplandı. Yaklaşık yedi yıl aradan sonra 20. Millî Eğitim Şûrası çatısı altında burada olmaktan dolayı onur duyuyoruz. Fırsat eşitliği, sürekliliği gerektiren her dönem öne çıkarılması gereken mevzu. Pandemi süreci ve farklı gelişmeler var. Eğitim sistemi de bu etkiler altında bir dönüşüm yaşadı. Biz de fırsat eşitliğinin tekrardan konuşulması gerektiğini, paydaşlarımızın fikrinin alınmasının gerektiğini düşündük.

Elbette fırsat eşitliğinin tek bir tanımı yok. Bizim şura kapsamında fırsat eşitliğini temel eğitimde fırsat eşitliği, mesleki eğitimin iyileştirilmesi, öğretmenlerin mesleki gelişimi bağlamında bir niyetimiz oldu. 600'e yakın paydaşımızla birlikte yarın genel kurulda oylanacak maddeler sonucunda bizim 20. Millî Eğitim Şûrası tavsiye kararlarımız nihayete ermiş olacak.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fırsat eşitliğinin diğer içeriği şöyle: 

"Beş yaş okullaşma oranının kısa vadede yüzde 100'e ulaştırılması için gerekli fiziki ve beşeri imkanlar sağlanmalıdır. Ayrıca 3-4 yaş için de eğitime erişim imkanları arttırılmalıdır. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuk gelişim uzmanlarının yanı sıra destek eğitim personeli/usta öğretici, güvenlik görevliisi, yardımcı hizmetli istihdam edilmelidiir. Dezavantajlı bölgeler ve gruplara yönelik okul öncesi eğitime erişimi kolaylaştırmak için farklı modeller (gezici öğretmen sınıfı, gezici sınıf, taşıma merkezi ana sınıfı, yaz eğitimi, taşımalı eğitim) kullanılmalıdır. Okul öncesi eğitime kazandırılabilecek mekanların olması durumunda taşımalı eğitim yerine yerinde eğitim öncelikli olarak değerlendirilmelidir. Coğrafi, bölgesel ve sosyo ekonomik düzey dikkate alınarak okul öncesi eğitimn önemine ve eğitimine yönrlik erişim fırsatları arttırılmalıdır. bu konuda aileyi bilgilendirici materyaller olarak aile desteklenmelidir."

İkinci konu "Mesleki Eğitimin İyileştiriilmesi" başlığıın altında ise, Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının ulusal ve uluslararası sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda işgücü piyasasına ihtiyaç duyulan becerilere yönelik eğitim programlarının yer alacağı belirtildi. 

Üçüncü başık olan Öğretmenlerin mesleki gelişimi içereisinde ise öğretmenlik meslek kanunu gibi birçok madde yer alıyor. 

 

Kaynak: anka