HABER: CEM HAYAT / KAMERA: FATİH NAZIM EFE

Yazar, araştırmacı ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın, Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanı için, "Bizimkiler 30 Ağustos'ta düşmanı önlerine katmış, bağımsızlık uğruna hayatlarını verirken pek çok Türk subayının çantasında o roman vardı. Ve o romanı okuyanlardan biri de Mustafa Kemal Atatürk'tü" bilgisini verdi.

Sunay Akın, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ağustos Zafer Bayramı Etkinliği öncesinde, ANKA Haber Ajansı’na; Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu isimli romanının öyküsünü anlattı. Akın, şunları söyledi:

"İşgal güçleri İstanbul'dayken Kadıköy Apollo Sineması'nda bir tiyatro oyunu oynanır, bir kadın sahneye çıkar, seyirciler onu yuhalar, ‘İn aşağı orada ne işin var’ derler. Afife Jale. İlk kez bir Türk kadını tiyatroda sahnede. Ama seyirciler buna hazır değil, onu yuhalıyorlar. Fakat o gün, salonda birkaç tane seyirci ayağa kalkıyor ve alkışlıyor. 'Bravo, işte Türk kadını her şeyin en iyisini yapar' diyorlar.

Alkışlayanlardan biri, ‘Ben bunun tiyatro oyununu yazayım, bir kadını kahraman olarak yücelten bir tiyatro oyunu kaleme alayım’ diyor. Yazıyor, Darülbedayi’ye gidiyor, 'Oynatmayız efendim' bunu diyorlar. Çünkü başrol kadın, hem de oyunun konusu Anadolu'da geçiyor. Yani o gün Afife Jale'yi alkışlayan o güzel yürekli insan, kadını baş kahraman yaptığı bir tiyatro oyunu yazıyor hem de onu Anadolu'ya gönderiyor. Ama İstanbul'da tiyatrolarda oynanmıyor. O da 'O zaman bunun romanını yazayım' diyor. Romanını yazıyor, 30 Ağustos öyküsü bu.

İşte bizimkiler 30 Ağustos'ta düşmanı önlerine katmış, bağımsızlık uğruna hayatlarını verirken pek çok Türk subayının çantasında o roman vardı. Ve o romanı okuyanlardan biri de Mustafa Kemal Atatürk'tü.

Çalıkuşu... Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanı, Büyük Taarruz'da bizimkilerin okuduğu kitaptı. 20-21 Ağustos tarihlerinde Atatürk, Çalıkuşu romanını okudu Büyük Taarruz hazırlıklarını yaparken. Ve dedi ki 'Ne güzel anlatmış Reşat Nuri, kadınımızın sorunlarını ele almış. Şu işi bitirelim de artık bu meselelerle ilgilenelim, kadınımızı yüceltelim.' Çalıkuşu budur, Çalıkuşu'nun okunduğu yer Büyük Taarruz'dur."

 

Kaynak: anka