Soma davasında madenci avukatlarının reddi hakim talebi pazartesi günü yapılacak duruşma öncesinde reddedildi.

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından, Yargıtay'ın bozma kararı ile yeniden başlayan, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da olduğu 4 sanığın yargılandığı davanın duruşması pazartesi günü  Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesinde dün akşam UYAP sistemine yüklenen karara göre, madenci avukatlarının reddi hakim talebi Manisa 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Pazartesi günü yapılacak duruşmada, bozma kararı sonrası belirlenen mahkeme heyeti ile yapılacak duruşmada, katılanların ve savunma için süre isteyen Can Gürkan’ın beyanlarının alınması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden faciasında, 301 madenci yaşamını yitirmiş, faciadan sonra Can Gürkan’ın aralarında olduğu 8 kişi tutuklanmıştı. Yapılan yargılamaların ardından Mahkeme heyeti, 5 sanık için 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar, 9 tutuksuz sanık için de 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verdi. Şirketin patronu Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 37 sanık ise beraat etti.

Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi, 'olası kastla insan öldürme' suçundan ceza alan Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan cezalandırılmalarını istemiş, bunun üzerine sanıklar, nisan ayında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden hakim karşısına çıkmıştı.

Davanın 24 Mayıs’taki son duruşmasında, avukatlar, reddi hakim talebinde bulunmuş, Madenci ailelerinin avukatı Nergis Tuğba Aslan, "Mahkeme başkanı ve 2 üyeyi reddediyoruz. Savcının mütalaası da evlere şenlik. Zaten bozma kararını bire bir kopyalamış. 2 üye sadece sayıyı tamamlamak için orada oturuyor. Bir gazeteci, Soma davasında araya bürokratların girdiğini iddia ediyor. Eğer bunu değerlendirmiyorsanız bu sizi adaletli olmadığınızı gösterir. Verdiğiniz kararlarla dosyayı hızla ve haziran ayındaki atamalardan önce karara çıkarmaya çalıştığınızın farkındayız. Herkes burada ancak sanıklar yok. Sanıksız yargılama yapıyorsunuz" demişti.

Bu talebin reddedilmesi üzerine mağdur avukatları, yazılı olarak Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini belirtince mahkeme heyeti, sanıkların tutuksuzluk hallerinin devamına ve reddi hakim talebine yapılacak itirazın sonucunu beklenmesine karar vermişti.

Kaynak: anka