Yaklaşık iki yıldır dünya genelinde yaşanan pandemi, kan bağışı duyarlılığında da gerilemeye neden oldu. Pandemi şartlarına eklenen sert kış koşuları da Kızılay’ın tuttuğu ulusal kan stoklarını olumsuz etkiledi.ANKARA (İGFA) - Sert kış koşulları illerde yapılan kan bağış çalışmalarını da olumsuz etkiliyor.

Ülke genelinde olağan şartlarda günlük 9 ile 10 bin ünite arası kan bağışı toplanırken, kış koşulları nedeniyle bu sayı yarısına kadar düşüş gösterebiliyor. Oysa ulusal kan stoklarının hep belirli bir seviyenin üzerinde tutulması gerekiyor. Kan uzun süre stoklanamayan bir tedavi aracı olduğu için bu sürecin 365 gün kesintisiz sürdürülmesi gerekiyor. Pandemi ve kış koşulları nedeniyle kan bağışları düşerken hasta ve yaralıların kan ihtiyacı artarak devam ediyor.

Duyarlı ve gönüllü vatandaşlardan 2022 yılında 3 milyon ünite kan bağışı alınmasının hedeflendiğini belirten Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “COVID-19 pandemisi kan bağışı açısından toplumun bu konudaki duyarlılığında azalmaya sebep oldu. Normalleşme günlerinde olmamıza rağmen kan bağışlarının yeterli seviyelerde olmadığını ekiplerimizde toplanan kan bağışı sayılarının pandemi öncesi döneme göre düşük olmasından görüyoruz. Vatandaşlarımızın kan bağışında hassasiyet göstermesi gerekiyor. Zira kan ertelenemez ve yerine başka bir şey konulamaz bir tedavi aracıdır” diye konuştu.

Kaynak: igf