TAMER ARDA ERŞİN - TUĞÇE BİÇER

Muş’ta SMA TİP-1 hastası Aren’in babası Vahap Kaya, çocuğu için verdikleri yaşam mücadelesini CHP Esnaf Masası’na anlattı. Kaya, tedavi masrafları için başlattıkları “Her gece yayınlar açıp, çok özür diliyorum, resmen para dileniyorum” diye anlattı.

CHP Esnaf Masası’nın Muş ziyaretinde eğitimci baba Vahap Kaya, SMA TİP 1 hastası çocuğunun yaşam mücadelesi için destek istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP’li vekillerin KESK’i ziyareti sırasında bu hastalığın tedavisinin karşılanmasını isteyen Kaya, “Bizim yurt dışında ilaç tedavimiz var. Bağış kampanyası başlattık. Yüzde 21 gibi bir meblağa geldik ama meblağ 2,2 milyon dolar gibi meblağ” dedi. Kaya, çocuğunun tedavisi için nasıl para topladığını “Her gece yayınlar açıp, çok özür diliyorum, resmen para dileniyorum” diye anlattı.

Kaya minik çocuğu Aren’in gibi diğer SMA’lı çocukların tedavisinin de Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmasını isteyerek, “SGK cihaz konusunda karşılama yapmıyor. Bir ilacımız var şu an Türkiye’de ama o ilaç da durağan bir hastalık olmadığı için sadece seyrini yavaşlatıyor. Ben hep şu örneği veriyorum. 100 km hızla arabayla bir uçuruma gittiğinizi düşünün, verilen ilaç sadece sizi 70 km hıza düşürüyor. Ama kötü sondan sizi kurtarmıyor” diye konuştu.

Kaya Amerika’da ve Avrupa ülkelerinde SMA hastası çocukların gen tedavisi için verilen ilacın ücretsiz karşılandığını aktararak, “Ülkemizde 35 aile bu meblağı toparlayarak gittiler. Geri döndüklerinde çocuklar kalkıp yürüyebilecek seviyeye geliyorlar” dedi.

"100 BİN KİŞİNİN BİLE 50'ŞER LİRA BAĞIŞI BİR ÇOCUĞU KURTARIR"

ANKA’ya konuşan Kaya, evlendikten 5 yıl sonra tedavi süreciyle Aren’in dünyaya geldiğini anlatarak, şunlar söyledi:

“Mücadelemiz dünyaya geldi, bitti diye düşünürken ne yazık ki şu an daha ağır bir mücadele ile imtihan oluyoruz. Aren’in hayata tutunmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bizim insanlarımız gönlü geniştir, iyilik sever insanlarımızdır. 100 bin kişinin bile 50'şer lira bağışı ile bir bebek hayata tutunabilir.”

Kaya, Sağlık Bakanlığı’na “Biz çocuklarımızın yaşam hakkını istiyoruz” diye seslendi.

 

Kaynak: anka