Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Alavara Koyu'nda SİT derecelerinde değişiklik yapılmıştı. Düzenlemeyle birlikte koyda çevre tahribatının önü açılırken Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan hukuki süreç sonunda SİT tescil kararı iptal oldu.MUĞLA (İGFA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla’nın Datça ilçesi Emecik Mahallesinde bulunan birinci derecede doğal SİT olan Alavara Koyu'nun SİT derecesi düşürüldü.

Muğla Büyükşehir Belediyesi bu kararın ardından Alavara Koyu için bölge doğal yapısı itibariyle korunması gereken alan olduğundan, bu alanlardaki doğal çevrenin yaşanabilir ve sürdürülebilir biçimde korunabilmesi amacıyla doğal kaynak değerlerinin koruma-kullanma dengesi içerisinde ele alınması gerektiğinden SİT derecesini düşüren söz konusu tescil kararına ilişkin dava açtı. Muğla 2’nci İdare Mahkemesi'nde görülen davada “dava konusu işlemin iptaline” karar verildi. 

Muğla Büyükşehir'in açtığı davayı kazanması sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karara itiraz ederek, dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi 09.12.2021 tarihli kararıyla istinaf başvurusunun reddine karar verdi.  İzmir 4’ncü İdare Mahkemesinin verdiği kararla Alavara Koyu'nun bulunduğu bölgede çevre tahribatınınve ekolojik dengenin bozulması engellenmiş oldu. 

Muğla'da doğal ve ekolojik yapının korunması için her türlü hukuki mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, eşsiz güzellikleri olan ve dünyanın göz bebekleri arasında yer alan şehrin mimarisini, doğasını ve çevresini korumak için hizmet ederken, diğer yandan da farklı alanlardaki mücadelelerinin süreceğini söyledi. "Bu güne kadar doğal güzelliklerimizi yıpratacak, yok edecek her türlü planın ve statü değişikliğinin karşısında olduk" diyen Başkan Gürün, "Onlarca dava açtık, kazandık ve hukuki sürecin devam ettiği birçok çevre davası da devam ediyor. Biz emanet aldığımız bu şehri daha da geliştirerek gelecek nesillere aktarmak ve herkesin hayalini süsleyen bu şehri korumakta kararlıyız” diye konuştu.

Kaynak: igf