CHP, İstanbul’daki Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin taşınmasını TBMM gündemine taşındı. CHP' İstanbul milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve Sezgin Tanrıkulu, bazı birimleri başka ilçelere taşınan hastanenin tümüyle tasfiye edileceğine ilişkin iddialar üzerine TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

Önergede, Şişli Etfal'in küçültülerek yerinde kalacağı, 36 bin 525 metrekarelik alanın küçük bir kısmının parasız sağlık hizmetine ayrılacağı, büyük bölümünün ise paralı sağlık hizmeti sunacak bir özel hastane zincirine verilebileceği veya sağlık turizmine yönelik bir yapı oluşturulacağı yönünde iddiaların olduğu belirtildi.

Şişli Etfal Hastanesi’nde vatandaşların nitelikli sağlık hizmetine kolaylıkla ulaşabildiklerinin değerlendirildiği önergede, şu gerekçeye yer verildi:

“Şişli Etfal'in kapatılması ile birlikte sağlık hakkına vatandaşların erişimi daha da zorlaşacak, çevre hastanelerin hasta yükü artacak, bölgede ciddi bir sağlık hizmeti çöküşü yaşanacaktır. Kamu sağlık hizmetine erişimin zorlaşmasıyla bölge insanı, özel-ücretli sağlık kurumlarına mecbur bırakılacaktır.”

Araştırma önergesinde şu değerlendirme yapıldı.

“Türkiye’nin en iyi kamu hastaneleri arasında yer alan Şişli Etfal, depreme dayanıklı hale getirildikten sonra yeniden aynı yerde hizmete devam etmelidir. Hastanenin yenilenmesinin ardından yine tüm branşlarıyla, tam teşekküllü kamu hastanesi hüviyetiyle yerinde hizmet sunmaya devam etmesi; 122 yıldır insanlara kol kanat geren bu köklü çınarın yine aynı yerinde faaliyetine devam etmesi, bölge halkının en önemli beklentisi durumundadır.

Ayrıca Şişli Etfal mevcut yerine dönerken şu an taşındıkları Sarıyer ve Seyrantepe bölgelerindeki halkın sağlık hizmeti ihtiyaçlarına zarar vermeyecek, onları mağdur etmeyecek bir düzenleme de yapılmalıdır. Şişli Etfal çalışanları tekrar Şişli'ye dönerken oradaki sağlık kurumları bölge insanına hizmet verecek insani ve teknik donanımla faaliyetlerine devam etmelidir. Nitelikli, parasız, kamusal sağlık hizmetine kolay erişim, her yurttaşın yaşamsal ve anayasal hakkı olup, devlet bu sorumluluğunu yerine getirmekle mükelleftir.”

FOTOĞRAF: Arşiv

Kaynak: anka