İstanbul 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun ilk olarak 2006 yılında koruma kararı aldığı binadaki plan dışı müdahaleler 15 yıldır yeni aykırılıklara yol açarak halen devam ediyor. Geçmişte suç duyurusunda da bulunulan bina için 2 Numaralı Koruma Bölge Kurulu, belediyenin yıkım kararı ve para cezası vermesinin ardından usulsüzlüklerin giderilmesi için yeni karar aldı.

İstanbul’un Şişli İlçesi’ndeki Feriköy Protestan Mezarlığı'nın karşısında; 215 pafta 1292 adada bulunan toplam 88,64 metrekare yüzölçümü olan e"kagir apartman" ilk defa 2006 yılında “korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edildi. 2009 yılında rölevisinin uygun olduğuna karar veren Koruma Bölge Kurulu, binaya ilişkin restitüsyon ve restorasyon projesini onayladı.

Ancak İstanbul 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 2010 yılında ise binada onaylı projesinin dışında işler yapıldığını saptayarak Şişli Belediyesi’ne bildirdi. Belediye de yaptığı denetimde usulsüzlükler saptayarak Kurul’a bildirdi. Koruma Bölge Kurulu, 25 Temmuz 2019 tarihli kararında; restorasyonu gerçekleştirilen binada, onaylı projeye aykırı uygulamalar yapıldığı tespitine yer verdi.

DUVAR YIKIP YANDAKİ BİNANIN ZEMİNİNE DOĞRU GENİŞLETTİLER

Kararda; binada, onaylı projede yer almayan bodrum katı bulunduğu; zemin katta yer alan dükkanın, taşıyıcılar arasındaki duvar kaldırılarak bitişik yapının zemin katına doğru genişletildiği; çatı katındaki asansör makine dairesinde projeye aykırı işlemler yapıldığı belirtildi. Kurul, 12 Kasım 2020'den itibaren binanın 3 ay içerisinde onaylı projeye uygun hale getirilmesine ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Kurulun durumu bildirdiği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı da söz konusu binadaki çatı tadilatı ve binanın arka cephesine yapılan çelik yangın merdiveninin imar planına aykırı olduğunu, çatı katına çekme teras katı yapıldığını saptadı. Sorumlulara para cezası kesen İBB, binada tespit ettiği aykırılıkları 29 Mart 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirdi.

İstanbul 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Resmi Gazete’de bugün yayınlanan 18 Haziran 2021 tarihli kararı ile Bozkurt Mahallesi’ndeki tescilli binadaki projeye aykırı tüm işlemlerin kaldırılmasını; kaldırıma yerleştirilen demonte eklentilerin sökülmesin, binanın 2010’da onaylanan projedeki haline getirilmesini ve parseldeki tapulara "koruma altındadır” şerhi düşülmesini istedi.

 

Kaynak: anka